Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

30 000 лева за подпомагане на родители с висше образование предвижда правилникът на общински фонд

30 000 лева ще предостави през 2019 г. Община Добрич за еднократна помощ при раждане на дете на родители, завършили ВУЗ. Това предвижда Правилникът за дейността на Общинския фонд за стимулиране на родители с висше образование, включен в дневния ред на заседанието на местния парламент на 26 март.  Правилникът е изготвен от временна комисия, която предлага еднократната помощ при раждане на първо дете да е в размер на 500 лева, на второ дете – 700 лева, а за трето и всяко следващо дете сумата ще е 1000 лева. Създаването на фонда е утвърдено с решение на Общинския съвет от 29 януари. Целта е да се стимулират млади хора от Добрич, които учат в други градове, да се завърнат в родния си град след завършване на висшето си образование. Възрастовата група на лица между 19 и 40 години в Добрич е най-малка, в града има голям недостиг на кадри с висше образование в публичния и в частния сектор, смятат инициаторите за създаване на фонда.

Според правилника, който предстои да бъде обсъден на 26 март,  право на еднократна финансова помощ имат родители на новородено или осиновено дете, които имат завършено  висше образование към датата на подаването на заявлението-декларация, като изискването се отнася за двамата родители. Те трябва да имат постоянен и настоящ адрес на територията на община Добрич не по-малко от една година, считано от датата на подаване на заявлението. Друго условие, на което трябва да отговарят родителите, е те да нямат задължения към местната хазна и да са с непрекъснати здравно-осигурителни права при кандидатстването.

Ако правилникът бъде приет, от общинския бюджет ще бъдат осигурени 30 000 лева за стимулиране на младите висшисти при раждане или осиновяване на дете до края на 2019 г. Средства  ще се набират и от други източници – дарителски и благотворителни кампании. Фондът ще се ръководи от петчленна комисия, съставена от трима общински съветници и двама представители на общинската администрация, определени от кмета на общината. Комисията предоставя доклад и финансов отчет за своята дейност за изтеклата финансова година пред Общински съвет през месец януари на следващата година.

c