Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

20 вида цветя от Холандия ще отглежда „Чудната градина” в Добрич

През миналата година младежите от "Чудната градина" отгледаха на покрив и продадоха у нас и в чужбина 8 000 стръка цветя

Разсад от Холандия за 20 вида цветя получи „Чудната градина”, съобщиха оттам.

„Само първокласни сортове, чисти линии. Хибриди първо поколение”, обясняват от първото социално предприятие в Добрич. „Никакви компромиси с качеството. Затова градината ни е чудна”, допълват от там.

За закупуването на разсада са платени хиляди левове, само собствени средства, спечелени от досегашната дейност на „Чудната градина”. Без един лев помощ.
Припомняме, че още преди да получи терен за оранжерията, „Чудната градина” отгледа и успя да продаде 8 000 стръка цветя, включително и в чужбина. Те бяха отгледани на покрива на Центъра за социални услуги.

Тази година най-голямото у нас социално предприятие вече има първа реколта от стотици връзки с пресен лук и чесън, произведени от младежи в неравностойно положение. Те се реализират в търговската мрежа. Вчера и днес гражданите можеха да си купят на място от „Чудната градина”.

Пристигналият разсад от Холандия

Още в първия ден добруджанци направиха оборот от 239,70 на градината. А, младежите работиха на касовия апарат, чистиха лук и чесън, посрещаха, изпращаха клиенти, споделиха от ръководството на социалното предприятие.

Оттам уверяват, че с новия разсад всяка добруджанка ще може да се наслаждава на красиви цветя, на които се радват германките.

В оранжерията с площ от 200 кв. м презимуваха два вида теменужки, ружа, синчец, магданоз, босилек. Всички тези растения се отглеждат от хора в неравностойно положение – с интелектуални и физически затруднения.

Плановете предвиждат да бъдат засадени 20 000 летни цветя. Предвижда се изграждане на поне още една оранжерия.

„Чудната градина” ще има още и Градински център, както и плодни дръвчета.

Проектът за създаване на „Чудната градина” стартира преди почти две години. През май миналата година социалното предприятие получи и терен от 4 дка от община Добрич, където да се отглеждат зеленчуци и цветя.

Одобреният от Агенцията по заетостта проект е сериозен успех за най-голямото у нас социално предприятие, чиято основна цел е достоен труд и достойно съществуване на хората в неравностойно положение.

През януари „Чудната градина” получи одобрение като работодател по две програми за трудова заетост на хора с увреждания. Общо 22 души ще имат работа в продължение на 30 месеца.  18 от тях с интелектуални затруднения, младежи, който никой не е пожелал да наеме.

c