Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Съветниците дадоха съгласие за заем до 600 000 лева за довършване на блок „Добрич”

Общинският съвет в Добрич даде съгласие да се тегли краткосрочен банков заем на стойност до 600 000 за довършване на блок „Добрич”, чиито собственици са отчуждени преди повече от 30 години.

Целта е да се завърши девететажна жилищна сграда в центъра на града, чието строителство е започнало преди повече от тридесет години.

Със заема ще се финансира инвестиционният проект, като изпълнителят на строително-монтажните работи ще получи и общински обекти - апартаменти и магазини, в строящия се блок. Според независими оценители за довършването на блок "Добрич" са необходими между 3 216 000 и 3 617 000 лева.

Главницата и лихвите по поетия дълг ще се погасяват от собствени бюджетни средства, със срок на погасяване до дванадесет месеца от датата на сключване на договора за кредит. 

Това е четвърти вариант за заем за довършване на блок "Добрич", който се гледа от Общинския съвет, включително и на две извънредни сесии. Първото предложение на общинската администрация бе за дългосрочен кредит на стойност до 2,5  млн. лв. Следващото предложение на администрацията бе за кредит от 2 млн. лв., а ВМРО предложи Общината да тегли кредит от 1,5 млн. лв. със срок на усвояване една година.

Общинските съветници от ГЕРБ настояваха довършването на блока да става със собствени средства. На предишното заседание на Общинския съвет Надежда Петкова от ГЕРБ предложи довършването на блока да стане с европейско финансиране.

c