Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Проект предвижда изграждане на индустриален парк в Добрич

"Изграждането на индустриален парк Добрич” е проект на “Клъстер Черноморска Икономическа зона”, съобщи председателят на неправителствената организация д-р инж. Дойчин Ников.

Той е част от концепцията за нов "Български логистичен коридор (Азия - Порт Варна - Централна Европа) EU Gateway" - един от дългосрочните проекти на клъстера, който ще промени икономически цяла Североизточна България.

Мащабният проект е подкрепен вече от областните администрации в Добрич, Варна, Шумен, Разград и Русе, както и общините Добрич, Шумен, Русе и от кмета на Варна Иван Портних.

Проектът  "Изграждането на индустриален парк Добрич” е част от проекта за нов логистичен коридор на КЧИЗ, планира се реализация чрез 100% европейско финансиране,а някои от подпроектите чрез публично-частни инициативи, обясни за Про Нюз Добрич инж. Ников.

Планира се през 2019 година, след съгласуване с всички общини, области и на държавно ниво, най-късно до ноември проектът да се подаде в Брюксел.

Проведени са разговори и нужните анализи, като е преценено, че проектът е допустим за финансиране от ЕС. Има пет програми, по които можем да се кандидатства за финансиране, обясни д-р инж. Дойчин Ников.

Стойността на проекта е около 900 млн. евро. Той е аналогичен на проекта в Румъния, който е стартирал през 2013 година. Той вече се реализира и е на стойност 2 млрд. евро.

Индустриален парк - Добрич е стратегическа инвестиция за град Добрич и областта в бъдещето, смята Дойчин Ников. Изграждането му се планира да се реализира на два етапа. Първият етап включва изграждане на две зони - областен Експо център „Добрич“ от 420 декара, включващ панаирна и логистична зона, високотехнологичен инкубатор, интермодален терминал, митница, силози и зърнен терминал. Втората зона от 280 декара ще представлява индустриален парк с урбанизирани индустриалните терени снабдени с изцяло изградена вътрешна и външна инфраструктура: пътища, достъп до железопътна линия, електропровод, канал, газопровод, водопровод, оптичен кабел. Идеята е той да се разполага на терен до бившето военно летище в Добрич.

 Проектът «Български Логистичен Коридор (Азия-Порт Варна-Централна Европа)» – EU Gateway или EGP предвижда да се пренасочи през България голяма част от съществуващите и бъдещите международните търговски потоци от Азия и Близкия Изток към Централна и Източна Европа в обем от над 300 милиарда долара за една година.

Според оценките на експерти, най-малко 3-4% от тези потоци ще бъдат трансформирани при изграждане на реекспортен хъб в региона на град Варна. Очаквани допълнителни приходи в БВП са в размер 3.9 милиарда долара, а в държавния бюджет ще са в размер на 410 милиона долара под формата на данъци, при което ще се развият експортните дейности и реекспорта. Допълнително, проектът ще доведе до подобряване на конкурентната позиция на българските фирми чрез намаляване на логистичните разходи с 10% и откриването на 48 000 работни места, посочва още д-р инж. Дойчин Ников.

c