Водещи новини - дясно Общество

“Чудната градина” успя – назначава 22 младежи с увреждания в оранжерията си

Първото в Добрич социално предприятие „Чудната градина” получи одобрение като работодател по две програми за трудова заетост на хора с увреждания. Това съобщи председателят на фондация   „Св. Николай Чудотворец” Мария Методиева.

Заявките са за общо 22 души, които ще имат работа в продължение на 30 месеца.  18 от тях с интелектуални затруднения, младежи, който никой не е пожелал да наеме, посочва тя.

Хората в неравностойно положение ще отглеждат зеленчуци и цветя в оранжерията на „Чудната градина”.

Лехите с чесън и лук вече са готови и първите стръкчета от пролетни зеленчуци са поникнали. В оранжерията с площ от 200 кв. м. зимуват два вида теменужки, ружа, синчец, магданоз, босилек. Всички тези растения се отглеждат от хора в неравностойно положение – с интелектуални и физически затруднения.

Плановете предвиждат до февруари лукът да е продаден и напролет да бъдат засадени 20 000 летни цветя. Тогава ще се наложи да бъде изградена още една оранжерия, предвижда Методиева.

„Чудната градина” ще има още и Градински център, както и плодни дръвчета.

Проектът за създаване на „Чудната градина” стартира преди почти две години. През май миналата година социалното предприятие получи и терен от 4 дка от община Добрич, където да се отглеждат зеленчуци и цветя.

Одобреният от Агенцията по заетостта проект е сериозен успех за най-голямото у нас социално предприятие, чиято основна цел е достоен труд и достойно съществуване на хората в неравностойно положение.

Припомняме, че още преди да получи терен за оранжерията, „Чудната градина” отгледа и успя да продаде 8 000 стръка цветя, включително и в чужбина.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *