Без категория Бизнес Общество

Крупен земеделец пръв декларира доходите си за 2018 в НАП Добрич

Крупен земеделец от Добрич е бил първият, декларирал доходите си за 2018 г., още в първите в първите минути на данъчната кампания, съобщиха от местния офис на Приходната агенция. Земеделският стопанин е включил в декларацията си и получените през 2018 г субсидии, използвайки достъп до системата чрез персонален идентификационен код.

Трима са били добруджанците, декларирали доходите си за 2018 година пред НАП в първите минути на данъчната кампания, като две от годишните декларации са подадени по електронен път.

При подаване на декларация по електронен път – до 31 януари 2019 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари 2019 г.

От началото на 2019 г., всички физически лица, които са получил доходи по извънтрудови правоотношения, трябва да ги декларират пред НАП. Работилите по граждански договор през 2018 година  подават годишна декларация, независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения. До 30 април годишна данъчна декларация подават и лицата, които през изминалата година са упражнявали дейност, облагана с патентен данък, земеделските производители, а така също и тези, които са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.

Срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2019. Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код – ПИК, който се издава безплатно в офисите на НАП.

Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци  са публикувани на сайта на НАП  – www.nap.bg. Формуляри за декларирането на доходите са достъпни и в офиса на приходната агенция в Добрич.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.