Водещи новини Общество

Справедливост за смъртта на 4-годишната Селин от Добрич поискаха близките й

Независима медицинска експертиза и справедливост за смъртта на Селин поискаха в протестна подписка близките на 4-годишното момиченце, чиито родители са родом от села край Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич нейният баща Нурджан Бехти.

Около 800 близки на семейството излязоха на протест в немския град Кьолн и подготвиха протестна подписка. Тя е адресирана до Канцлера, Главния Прокурор и Министъра на здравеопазването на Федерална Република Германия.

Близките са обезпокоени от опасността от манипулиране на резултатите от аутопсията на детето.

В протестната декларация се казва:

„Българската общност в Германия, изразяваме възмущението си от небрежното действие на лекарите, работещи в клиниката в Кьолн, които от непрофесионализъм и небрежно поведение причиниха смъртта на Селин. Детето е било прието на  в болницата при видимо увредено общо състояние , то е било изпратено в къщи без да бъдат направени рутинни изследвания и рентгенова снимка при наличието на оплаквания , че не може да диша. Тази небрежност и непрофесионализъм са довели до смъртта на Селин.

Родителите на Селин са силно обезпокоени от съмненията им за манипулиране на медицинската експертиза от аутопсията. Тези обстоятелства предизвикват у нас силно безпокойствие и несигурност. Българите сме миролюбив народ , научен да изкарва прехраната си с труд. Обстоятелствата в родната ни страна ни принудиха да емигрираме, но каква е цената?

Здравето на нашите деца е приоритет за нас и ние се съмняваме, че развитата Германия с напредналата медицина и възможности не може да осигури здравето на нашите деца.

Смъртта на 4-годишно дете от Добрич изкара 800 на протест пред болница в Кьолн

Тук живеем и работим, плащаме данъци и живеем по правилата. Очакваме от Вас сигурност в здравеопазването и социалните проблеми. Очакваме, децата ни да не бъдат изпращани от болнични заведения болни в домовете си и да пият антипиретици, защото това се е превърнало в практика.

Установяваме , че видимо тежко болни деца биват неправилно лекувани, което води до влошаване на здравословното им състояние. Очакваме от Вас да вземете отношение и да направите всичко необходимо да получим независима медицинска експертиза и справедливост за смъртта на Селин, която се превърна в символ на обединението”. Към декларацията са приложени и събраните по време на протеста в Кьолн подписи.

Както Про Нюз Добрич първи у нас съобщи, около 800 приятели и роднини, предимно от България, се събраха днес пред клиника в Кьолн, за да протестират заради смъртта на 4-годишно дете на семейство от село край Добрич. Роднини и приятели на скърбящото българско семейство  държаха снимки на малката Селин и плакати с обвинения срещу клиниката. Пред сградата скандираха „убийци“ и искаха извинение от лекарите, съобщава вестник “Bild“

Майката на Селин

Бащата на малката Селин е Нурджан Бехти – известен ромски певец, който от няколко години работи в Германия.  Той е от село Воднянци, Добричко, а съпругата му е от с. Дянково, съобщиха за Про Нюз Добрич близки на семейството.

Двамата имат три деца – две момиченца и момченце, което е най-малкото. От няколко години живеят в Германия.

Отчаяните родители обвиняват лекарите в болницата в Кьолн-Порц. Вчера те организираха демонстрация пред клиниката. Дойдоха около 800 приятели и роднини, предимно от България. Пред сградата скандираха „убийци“, държаха снимки на момичето във въздуха и искаха извинение от лекарите.

Драмата започва в петък, преди Бъдни вечер. Българските родители закарали дъщеря си в спешното отделение на болницата в Порц. “Докторът ни изпрати у дома, каза, че Селин има само един вирус и трябва да й дадем ибупрофен”, цитира вестникът 28-годишния баща Нурджан. Майката на Селин Вероника е заявила: „Трябва да изчакаме и да видим нашия педиатър. Имаше почти 40 градусова температура. Но, състоянието на момичето се влоши. На Коледа семейството я откара в друга болница. Два часа по-късно Селин почина, вероятно от пневмония.

Междувременно полицията разследва причините за смъртта на детето. Очакват се и резултатите от аутопсията.

Снимка: Bild

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *