Водещи новини Образование

Второкласникът Тео от Добрич с лекота печели състезания по математика, мечтае за Дисниленд

За второкласника от Добрич Теодор Ковачев 2018 година беше изключително успешна – той участва в пет математически състезания, от които завоюва четири първи и едно второ място.  Избрахме в края на отиващата си година да разкажем за успехите на осемгодишното момче, защото децата на Добрич са надеждата ни за по-добро бъдеще.

Осемгодишното момче с лекота се справя с трудните задачи и безапелационно печели математическите състезания, на които се явява. Сред тях са математическия турнир „Иван Салабашев”, Европейско кенгуру, Великденското състезание по математика, Коледно математическо състезание.

През 2018 г. в два от турнирите той се състезава като първокласник, а другите три са през новата учебна година. Младежът е ученик във втори клас на СУ „П. Р. Славейков”.

На година и 9 месеца момчето може да брои до 20. „Гледаше едно филмче – „Дора изследователката”. Научи се от него да брои сам. Там беряха ябълки – късат ги от дървото и ги броят, и той брои заедно с тях: една, две, три… На 4 години и половина събираше сам, по някакъв си негов начин. Питаме го колко е 4 по 20 плюс 10 – той гледа нагоре и казва: 90”, припомня си баба му Галя.

На 5 години Тео можел да пресмята часовете. Когато се родило братчето му, попитал кога ще изпишат мама и бебето. Казали му: след 2 дни. „А, значи след 48 часа”, отсякъл Тео. Друг път някой му казал, че нещо ще се случи след 2 минути. „Това значи след 120 секунди, нали”, пресметнало хлапето.
Тео не посещава школи по математика, нито пък на допълнителни уроци. Справя се сам с трудните задачи, а негов личен “треньор” е баба му Галя, която работи в счетоводството на вестник „Нова Добруджанска трибуна”. Двамата се подготвят преди всяко състезание, сподели пред Про Нюз Добрич майката на Тео Нина Димитрова.

Галя е човекът в семейството, който се занимава с Теодор преди важно състезание. Споделя, че, ако телевизорът не работи, Тео може да режи 15-20 задачи за 20-25 минути.

Споделя, че математиката му харесва, интересно му е да решава задачи. Преди състезанията се вълнува много. Но, за него не е най-важно да спечели, въпреки че е много хубаво да печелиш състезание. Обяснява, че по-важно е да участва и да провери как се е подготвил.

Щастлив е, когато се справи с поредните трудни задачи, защото по този начин трудът и усилията му са възнаградени. Обича да ходи на училище, обича класа, съучениците и учителките си. Радва се, че всички се гордеят с него и го подкрепят.

Като всяко момче, обича да прави бели, да строи разни неща с конструктори, да рита топка, да рисува, да играе шахмат. Теодор е запален по баскетбола и три пъти в седмицата тренира в баскетболен клуб UNSTOPPABLE.

Още не е наясно какъв точно иска да стане. Но, има една мечта, която се надява са сбъдне – да посети Дисниленд Париж.

Пожелаваме на Тео 2019 година да бъде още по-успешна и скоро да сбъдне мечтата си. На него, както и на всички деца на Добруджа пожелаваме да растат здрави, успешни и да ни дават надежда за бъдещето.

Снимка: Личен архив

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.