Водещи новини Общество

Мъжете от приюта за бездомни в Добрич сътвориха Коледно чудо за хора в нужда

На Коледа мъжете от Центъра за временно настаняване към фондация „Ръка за помощ” подадоха ръка на нуждаещи се. Те започнаха да осигуряват храна през почивните дни за двама възрастни добричлии – жена и мъж, които са били принудени да ровят по кофите, за да оцеляват.

Мъжете от приюта по улица „Шипка” забелязали около 70-годишна жена, която едва тътрейки краката си, подпирайки се на патерици, рови по кофите. Правела го вечер, за да не я виждат. Оказало се, че е образована, но съдбата й нанесла тежък удар след като първо загубила съпруга си, а след това самата тя пострадала и сега е със сериозни увреждания. Добри хора й съдействали да получава храна от социалната трапезария към храм „Света Троица”, но само през работните дни. Разделяла супата, ястието и хляба така, че да й стигнат за обяд и вечеря, но за събота и неделя не оставало. Отбягвала да търси за помощ дъщеря си, защото имала финансови затруднения, за които майката случайно узнала. Предпочела да оцелява, ровейки по кофите.

Решихме да й помогнем, като й осигуряваме храна за събота и неделя. Щом има за мъжете при нас, ще има й за нея, сподели за Про Нюз Добрич ръководителят на приюта Александър Иванов.  Загрижени са и за отоплението й, тъй като засега жената има малко дърва, но скоро те ще свършат и мъжете ще търсят начин да й съдействат, за да не стои на студено.

Те протягат ръка и на около 65-годишен мъж с артроза, който през седмицата получава храна от Домашния социален патронаж, но за събота и неделя също няма и търси по кофите.

Мъжете от приюта разчитат на добри хора, които им помагат. Споделят, че за празниците са осигурени с доста продукти. Част от тях са осигурени от Българския Червен кръст. Преди Коледа много дарители са им протегнали ръка. Сред тях е и клуба за народни танци „Жътвари”, който организира благотворителна инициатива за подкрепа на над 300 добричлии в нужда. Предоставили са хранителни продукти за приюта, а по тяхна молба – и за възрастната жена, на която помагат, за да може тя да посрещне празниците.

Бизнесмен от Добрич изцяло поел осигуряването на Коледната трапеза за настанените в приюта и доставил всичко поискано от мъжете.

Вдовица, която през петък ги посещава, за да им готви,  обещала, че ще приготви и Новогодишната трапеза.

Петима са настанените в момента в приюта мъже. Предстои скоро един от тях да напусне, за да излезе на свободен наем.

След последните „попълнения” на приюта е Костадин. Доскоро той се подвизаваше по улиците, което му довело сериозен здравословен проблем. Мъжът попадна там след като добри хора помогнаха да му бъде извършена операция, която спаси живота му.

Живко е на 49 години и от години работи като барман и сервитьор. Преди няколко месеца претърпял инцидент, докато отивал към новата си работа в Банско. Заспал във влака и изпуснал гарата, на която трябвало да слезе. Когато се събудил, опитал да скочи, но влакът премазал ръката му и се наложило тя да бъде ампутирана. Така животът му изведнъж пропаднал. Изгубил всякакъв шанс отново да се препитава като барман или сервитьор. А, спестени пари нямал. Осъзнал, че, докато бил зад бара и разполагал с пари, имал много приятели. Когато той изпаднал в нужда, не му останал нито един. Така попаднал в приют в Пловдив. Оттам се свързали с Центъра за временно настаняване в Добрич и го изпратили тук. Сега вече има решение на ТЕЛК и очаква да започне да получава пенсия, с която да може да се издържа сам и да освободи място за следващия несретник, който ще има шанс да се раздели с живота на улицата.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *