Водещи новини Общество

Българите в Украйна обявяват Михаил Стоев от Добрич за “Човек на годината” за 2018 г.

Бизнесменът от Добрич инж. Михаил Стоев заминава за Украйна, където ще му бъде връчено званието “Човек на годината” за 2018 година.

Тържествената церемония за удостояване със званието “Човек на годината” за 2018 г. ще се състои на 15 декември във Всеукраинския център за българска култура.

Михаил Стоев и Иван Степанович – двамата “виновници” за възстановяването на църквата “Света Троица” в с. Лощиновка

Конкурсът „Човек на годината“ е учреден през 2002 г. от Асоциацията на българите в Украйна и се провежда в края на календарната година във Всеукраинския център за българска култура в гр. Одеса. Конкурсът цели стимулиране и поощряване инициативите и действията по запазване на историческите ценности, съдействие за развитие на майчиния език история, култура и традициите на българите в Украйна, задоволяване на техните културни, етнически, социално/икономически интереси, развитие на приятелски и делови връзки между Украйна и България.

Досега носители на званието са били: Райна Манчукова /общественик/ – 2009 г., Сергей Станишев /политик/ – 2012 г., Бисер Киров /певец/ – 2013 г., Андрей Ковачев /евродепутат/ – 2016 г. и Димитър Тучков /генерален консул в Одеса/ – 2017 г.

Инж. Стоев, дългогодишен управител на фирма „Екострой”, възстанови първата българска църква в Бесарабия, тази в с. Лощиновка. Той е радетел за опазването на българските традиции в региона, изгражда мост между бесарабските българи и Родината, създава трайни връзки в областта на културата, през 2002 г. издирва родната къща на легендарния ген. Иван Колев.

Михаил Стоев пред родната къща на ген.Иван Колев в с.Бановка,Одеска област.

По-рано тази година той получи юбилейния почетен знак на Болградската гимназия „Георги Сава Раковски” по време на честванията на 160-ата годишнина на учебното заведение.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *