Крими

Остава в ареста Ж. Ж. от Добрич – обвинен за държане на сериозно количество дрога

Оставиха в ареста 43-годишния Живко Ж. от Добрич, обвинен за помагачество при държането на 4 кг кокаин, съобщиха от пресцентъра на Окръжен  съд – Добрич.

Съдът е оставил без уважение молбата на мъж от Добрич, за изменение на наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека.

43-годишния Живко Ж. е привлечен като обвиняем за това, че през август 2007г., в съучастие с друг мъж от Добрич, като помагач, умишлено улеснил държането без надлежно разрешително на 4 004.3 гр. кокаин, на обща стойност 1 001 063 лв., с цел разпространение.

Според обвинението деянието е останало недовършено в стадия на опита по независещи от него причини.

Окръжният съд постановил определението си, след преценка, че към настоящия момент не е отпаднало обоснованото подозрение за съпричастност на подсъдимия към престъплението, за което е привлечен като обвиняем, както и опасността той да се укрие или да извърши друго престъпление.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна в 7-дневен срок.

От Добричкия съд уточниха, че вече е водено задочно наказателно производство срещу същия подсъдим, по същото обвинение. През 2015г. той е бил признат за виновен и осъден на 10 години лишаване от свобода и глоба в размер на 12 000 лева. Постановената задочно присъда е била потвърдена и от двете по-горни инстанции – Варненски апелативен съд и Върховния касационен съд. Производството е преминало задочно, тъй като въпреки проведено издирване, подсъдимият не е бил установен. Задържан е по-късно въз основа на издадена спрямо него Европейска заповед за арест и предаден на българските власти. При вече започнало изтърпяване на наказанието от 10 години лишаване от свобода, осъденият е отправил искане за възобновяване на наказателното производство срещу него с мотива, че разглеждането на делото в негово отсъствие е попречило за разкриване на обективната истина. Състав на ВКС е намерил, че са налице законовите предпоставките за отмяна на постановените по делото съдебни актове от трите съдебни инстанции и за възобновяване на наказателното производство.

В Окръжния съд вече е образувано ново дело срещу 43-годишния добричлия. Разпоредителното заседание по него предстои да се проведе на 28 януари 2019 година.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *