Политика

С 99 факли за 20-и път ВМРО – Добрич припомня Ньойския диктат

За 20-а поредна година ВМРО – Добрич ще отбележи с факелно шествие една от най-черните дати в новата българска история, съобщиха от местната централа на партията.
На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой страните-победителки в Първата световна война извършват чудовищна несправедливост спрямо Отечеството ни. От пределите на Родината са отнети изконни български земи, в които основното население по онова време е българско. Съседите заграбват цяла Добруджа, Западните покрайнини, Поморавието, цяла Македония – Вардарска и Егейска, Беломорието, Одринска Тракия.
Вече две десетилетия в дните около годишнината от унизителния за страната ни Ньойски диктат стотици добруджанци се отзовават на призива на ВМРО и излизат в центъра на Добрич с факли, за да покажат, че не са забравили извършената преди 99 години несправедливост. По силата на Ньойския диктат извън границите на България остава дори и Добруджа – люлката на българската държавност на Балканите.
Тази година от ВМРО са подготвили 99 факли, които ще пламнат в центъра на Добрич и ще напомнят не само за унизителния диктат, но и за хилядите герои, отдали живота си за свободата и обединението на останалите под чужда власт български земи.

Факелното шествие ще тръгне в 18 часа тази вечер. Сборният пункт по традиция е градинката пред храм “Св. Георги”. Шествието ще мине по централните добрички улици – бул. “25 септември” и ул. “Независимост”. Участниците ще поставят цветя пред паметните плочи на Пейо Яворов и полк. Борис Дрангов. Шествието ще премине и пред Паметния кръст, в градинката до Обредния дом, издигнат в чест на загиналите за свободата на Добруджа български воини, оставили костите си край Добрич по време на епичните боеве от септември 1916 г., с които започва походът на Трета българска армия за освобождение на добруджанци от първата румънска окупация. Завършекът ще е пред паметника на ген. Иван Колев.
Тази година шествието е посветено на 125-годишнината от създаването на ВМРО – революционната организация на българите в останалите под чужда власт български земи след Берлинския договор. През цялото си съществуване ВМРО е бранила българщината и е защитавала българите срещу произвола на поробителите. Днес ВМРО е българско национално движение, което си поставя за цел защита на интересите на българите у нас и по света. Затова и насловът на шествието тази година е „125 години ВМРО – Борбата продължава!”, споделят от патриотичната организация.
От ВМРО – Добрич приканват всички истински родолюбци да се включат във факелното шествие. Нека за пореден път докажем, че помним Ньой, призовават войводите

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *