Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Бяла топола на 250 г. в Балчик е кандидат за "Дърво с корен"

На територията на Университетска ботаническа градина Балчик се намира представител на вида бяла топола – едно от вековните дървета в България. Обявено е за природна забележителност през 1967 г. от Министерството на горите и горската промишленост и е вписано в Държавния регистър за защитените природни обекти. Екземплярът е от вида Populus alba – Бяла топола.

Тополата е един от кандидатите в конкурса „Европейско дърво на годината”. За нея може да гласувате ТУК

Дървото е от времето преди създаването на лятната резиденция на Кралица Мария Румънска в Балчик, като е едно от малкото останали от група тополи, разположени край съществували там воденици. Може да се види на Централната алея срещу големия алпинеум.

Дворецът, който днес съжителства със създадената през 1955 г. Ботаническа градина, е изграден по времето и по идея на румънската кралица Мария Единбургска.

Конкурсът „Европейско дърво на годината” възниква като продължение и надграждане на съществуващия вече конкурс „Дърво на годината” в Чехия. Обнадеждени от популярността и красивата идея на инициативата, организаторите от Чешката република – Nadace Partnerstvi – решават да го изнесат на международно ниво, като вдъхновят и други държави да се включат в него. През 2011 е организиран първият конкурс „Европейско дърво на годината”, в който взимат участие дървета от 5 държави, сред които и България. До момента броят им вече е нараснал до 14, като има заявено желание за участие и от страни, извън Европейския континент. Конкурсът протича чрез онлайн гласуване в края на зимата и началото на пролетта, в което се включват дърветата, победители от националните конкурси на държавите участнички в инициативата. Церемонията по награждаване се организира традиционно в сградата на Европейския парламент, с присъствието на евродепутати, членове на Европейската комисия, участници от националните конкурси и други гости.
Освен голямата награда, ще връчим допълнителни отличия в още две категории:
  • „Млад природолюбител“ – за деца от 6- до 14-годишна възраст;
  • „Вековните дървета говорят“ – за вековни дървета от цялата страна, които са свързани с исторически събития или значими личности от нашето минало.
Освен предложенията за дървета участници в конкурса, ще се радваме, ако имате интересна история за ваше участие в доброволческа инициатива по засаждане на дървета или опазването им в градска или горска среда.  
c