Общество

Читалища в област Добрич отбелязаха 75 г. от спасяването на българските евреи

С поредица от събития в пет читалища област Добрич отбелязва 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи, като инициативата е на областния управител Красимир Кирилов.

Първата инициатива се проведе в НЧ „Просвета 1940“, с. Плачидол. Жителите на селото си припомниха приноса на страната ни за спасяването на човешки животи – на българите от еврейски произход по време на Втората световна война. Презентация по темата с припомняне на хронологията на събитията и приноса на Българската православна църква, заместник-председателя на Народното събрание по това време Димитър Пешев и Цар Борис III, представиха ученици от Плачидол. Чрез разказите на Берта Владимирова и Мими Бизанти – свидетели на събитията, в документалния филм „Спасяването на българските евреи“, хората от Плачидол съпреживяха ужаса на войната. Кметът на селото Атанас Пенев, който бе гост на събитието заедно с областния управител, отправи апел към своите съграждани да помнят поуките на историята и бъдат по-толерантни, за да живеем в един по-добър свят.

В края на вечерта домакините от НЧ „Просвета 1940“ поднесоха и изненада за гостите си, като присъстващите имаха възможност да опитат вкуса на традиционната еврейска кухня.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *