Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

В Спешна помощ няма кой да работи, твърди медицинска сестра в ЦСМП-Добрич

Севдалина Мирчева работи като медицинска сестра в Центъра за спешна медицинска помощ в Добрич. След поредната тежка нощна смяна тя сподели пред Про Нюз Добрич своите опасения за бъдещето на спешната помощ: Работя като медицинска сестра в ЦСМП-Добрич. Проблемите в Спешна помощ са много, но основният и най-наболял е липсата на кадри. В Центъра 70% от работещите медицински фелдшери са пенсионери. Има "крещяща нужда" от лекари засега. Защото не се знае докога медицинските сестри ще са достатъчно. Казвам засега, защото с тези "смешни" заплати и с големите отговорности, които поемат, си мисля, че скоро и медицинските сестри ще започнат да напускат. Работата на сестрите е много отговорна - те работят на терен, заедно с лекар, приемат обажданията от тел. 112, преценяват и координират спешността. Работят по наложените триажи. Налага се да излизат и сами на адрес, за което в момента по наложените стандарти за спешна помощ, нямат необходимата компетенция. [caption id="attachment_26739" align="alignleft" width="350"] Медицинската сестра Севдалина Мирчева по време на дежурство в ЦСМП-Добрич[/caption]

За да се реши кадровия проблем в Спешна помощ,

е необходимо да се вземат радикални мерки. Сред тях са увеличението на заплатите да бъде поне 50%, да се подобрят условията на труд, основно да се подменят реанимационните автомобили, да се повиши рейтингът на медицинските специалисти, работещи в Спешна помощ. Те трябва да имат повече права - промяна на тяхната компетентност, за да могат самостоятелно да работят и да поемат отговорност за работата си. Крайно необходимо е да се оцени тяхното образование, умения и знания. По този начин ще се запълни нишата от липсващи медицински фелдшери.

Идеята за въвеждането на новата професия - парамедик,

е добра, но трябва да се има предвид , че те не са медицински специалисти и ще могат да работят под наблюдение и инструкция от нас. Като се има предвид, че такива няма или са недостатъчни – тогава кой ще провежда този инструктаж? Има и още един проблем - всички пациенти са спешни и адреси не могат да се отказват. Спешна помощ изпълнява несвойствени дейности, играейки буфер между доболничната и болничната помощ. На Спешна помощ разчитат всички здравно неосигурени и онкоболни , нуждаещи се от палиативни грижи.

За да се подобри работата в Спешна помощ

и да се намали напрежението, голяма роля биха изиграли и медиите. Необходима е медийна пропаганда, за да се разясни на населението какво е това "Спешна помощ" и кога трябва да се търси тя. Това са само част от размислите ми за Спешната помощ след поредното тежко нощно дежурство. Надявам се някой да ни чуе и да помисли за нас. Надявам се, че ще има нови попълнения от лекари и медицински специалисти в нашия ЦСМП - Добрич, защото малкото останали работим с цялото си сърце, пренебрегвайки нашето здраве и семействата си, защото за нас това е не само работа. Това е призвание, но и Диагноза!
c