Водещи новини Общество

Инж. Михаил Стоев посрещна вицепрезидента в ремонтирана от „Екострой”-Добрич църква в Украйна

Инж. Михаил Стоев посрещна в бесарабското село Лощиновка делегация от България, водена от вицепрезидента Илияна Йотова. Кметът на селото Виктор Паскалев запозна гостите със забележителностите на населеното място, като отбеляза и факта, че църквата в селото е първата, възстановена в региона след разпада на СССР, с помощта на две български правителства (1992г. и 1996г.) и със съдействието на фирма “Екострой”, под ръководството тогава именно на инж. Стоев. Освещаването бе през 1997 г. в присъствието на тогавашния вицепрезидент Тодор Кавалджиев. В чест на високия гост, божествена литургия отслужи настоятеля на храма, отец Александър. Илияна Йотова подари икона със “Св. Троица” на църквата, с пожелание да пазят и тачат българските национални добродетели.

Инж. Михаил Стоев участва и в честванията по повод 160-ата годишнина от основаването на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“. В тях се включиха вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на образованието Красимир Вълчев.

Това е първото по рода си средно българско училище, създадено от българската общност в Бесарабия и е финансирано с обществени средства. Гимназията обединява елита на българската интелигенция и се превръща в първата крупна образователна и културна институция до Освобождението на България през 1878 г. Сградата е ремонтирана и оборудвана с отпуснатите от българското правителство 150 хил. лв.  

След честването, премиерът Бойко Борисов съобщи, че с кмета на Одеса и президента на Украйна Петро  Порошенко са  договорили още, Украйна да осигури сграда за българско училище в Одеса, а българската държава да осигури сграда за украински културен център в София. В бюджета за образование за следващата година е заложено минимум по 30 деца да идват у нас на лагер, както и по петима учители, които ще се подготвят в София.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *