Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Въвеждат единна Евро-символика за горивата по бензиностанциите

От началото на следващия петък /12 октомври/, бензиностанциите на територията на всички 28 страни-членки Европейския съюз следва да въведат нови единни обозначения на горивата. Стикерите на бензиноколонките и пистолетите за зареждане, обозначаващи видовете гориво, ще се променят с единна Евро-символика. Според влизащата в сила директива 2014/94/EU  на Европейския парламент "За развитието на алтернативни горива", чиято цел е да бъдат улеснени жителите на Евросъюза в разпознаването на бензина, дизела или газта, с които зареждат автомобилите си. В мотивите на ЕК се изтъква все по-голямото разнообразие на горива, предлагани от производителите, водещи до затруднение в идентифицирането им от потребителите. След нововъведението, към октановото число на бензина задължително ще трябва да бъде добавено обозначение за съдържанието на биогориво, обозначено с кръг - например с E5 ще бъде маркиран бензинът с 5% биогориво, с Е10 - 10% и т.н. По този начин, пълното променено наименование на най-масовия бензин А-95/Euro 95, ще бъде променено на E5 95.
Видовете визелови горива също ще получат новите обозначения B7, B10 и XTL - съответно при 7 и 10-процентно съдържание на биогориво и синтетична нафта. Вместо кръглите пиктограми, както на бензина, дизеловите горива ще са рамкирани в квадрат.
С нови символи ще бъдат обозначавани и алтернативните горива. При тях формата ще е ромбовидна, където ще бъдат разположени обозначенията H2 (водород), CNG (сгъстен природен газ), LPG (втечнен пропан-бутан) и LNG (втечнен природен газ).
Освен всички бензиноколонки и пистолетите с които се зарежда на бензиностанциите на териотрията на Eвросъюза, с новите символи ще трябва да бъдат обозначени и всички превозни средства, които предстои да бъдат регистрирани след 12 октомври 2018 г. - в т.ч. леки, лекотоварни автомобили, камиони, автобуси, мотопеди, мотоциклети и триколки.
c