Образование Тервел

1276 ученици ще посрещнат училищата в община Тервел

1276 ученици ще учат в училищата в община Тервел през новата 2018/19 година, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева. Повече от половината от тях – 804 деца, ще посещават учебните заведения в общинския център – в средното училище и в професионалното.

В Община Тервел има 7 общински и едно държавно професионално училище. Две училища са средни (едно общинско и едно държавно), едно училище е обединено, едно е начално и четири са основни училища.

Подготвителен клас ще има в училището в Каблешково. Маломерните паралелки в общината са 29, а слетите 5. Маломерни паралелки има във всички шест училища по селата, а слети – в Орляк, Каблешково, Коларци и Нова Камена.

Средищни са училищата в Коларци, Нова Камена и средното училище в град Тервел. Училището в с. Нова Камена е и защитено. А това в Коларци – и обединено.

Има учители по отделни специалности – история, българска филология, начална педагогика, които към момента работят като нередовни учители, предимно в детските градини, тъй като няма свободни работни места по техните специалности. Към момента не са устроени на работа само педагозите, които са отказали предложено работно място.

Трудовите възнаграждения в училищата са различни по размер, но в съответствие с нормативните изисквания. Допълнителните възнаграждения също са различни по вид и размер и зависят от финансовите възможности на съответното училище.

В режим на „ограничено финансиране“, съгласно Закона за публичните финанси и след предложение на кмета и решение на Общинския съвет, от  юли  работи училището в с. Орляк. То се субсидира по индивидуален план, тъй като е допуснало преразход на средства и неразплатени задължения.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *