Без категория

Камелия Кондова е предложена за националната награда “Дора Габе”

След свое заседание от 10 септември 2018 г., Консултативната комисия за номиниране на носителя на Национална литературна награда „Дора Габе“ – 2018, е гласувала, избирайки да предложи кандидатурата на поетесата Камелия Кондова, за тазгодишен притежател на литературното отличие, съобщиха от пресслужбата на Община Добрич.

За носител на Отличието за принос в изследването и популяризирането на творчеството на Дора Габе, комисията е решила да бъде удостоен добричкият поет Драгни Драгнев.

Консултативната комисия е внесла и двете свои предложения, в изпълнение на Заповед № 1014/05.09.2018 г. на кмета на Община град Добрич.

Припомняме, че сред тазгодишните номинации за двете награди бяха имената на Магдалена Борисова и Рада Въртунинска.

Националната литературна награда „Дора Габе” (НЛН) е учредена от Общински съвет град Добрич с Решение № 45-24/25.06.2002 година по повод 115-годишнината от рождението на Дора Габе. Тя се присъжда на 5 (пет) години на тържествена церемония по време на Националните литературни празници „Дора Габе” на автор за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература.

Национална литературна награда „Дора Габе” може да бъде съпътствана от следните отличия: За принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе;  За принос в превода на художествени произведения.

Материален израз на НЛН „Дора Габе” са: почетен знак, грамота и парична сума от 2 000 (две хиляди) лева, а за отличията: почетен знак, грамота и парична сума от 1 500 (хиляда и петстотин) лева, които Общински съвет на град Добрич актуализира в годината на връчване на наградата и отличията.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *