Здраве

Училище за здраве за деца, родители и учители в Албена

За шеста година във ваканционно селище Албена ще се проведе „Училище за здраве – за деца, родители и учители“. В продължение на шест дни участниците в него ще преминат обучение за принципите на здравословния начин на живот – балансирано хранене, съчетано с физическа активност. По традиция, на всички участници ще бъдат извършени най-модерни антропометрични измервания, касаещи индекса на телесна маса, мастната маса и риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип II. Деца, родители и учители ще консумират сутрин, обед и вечер здравословна храна, включваща разнообразие от плодове и зеленчуци, млечни продукти и други полезни храни. Менюто се изготвя от водещи наши специалисти диетолози. Денят им ще започва със сутрешна гимнастика на плажа,  плуване в морето и басейна и приятни разходки.

Формата, която е избрана да протече събитието, както и възможността да се включат деца, заедно със своите родители и учители, ще привлекат много участници. Това утвърждава огромната роля за изграждането на здравословни навици, възпитанието и личният пример, който подрастващите получават в семейната си среда, посочват организаторите.

В Кърджали вече функционира клуб „Училище за здраве”, а от новата учебна година в София подобна инициатива ще бъде осъществена в 48-мо и 51-во училище.

Целта на мероприятието е опитът на „Училището за здраве – за деца, родители и учители“ да се мултиплицира, за да може това училище в курорта Албена да бъде последвано от още много такива.

Събитието се провежда под патронажа министъра на здравеопазването на Кирил Ананиев и е организирано от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, Българската академия на науките и изкуствата и комплекс Албена.

Досега в „Училище за здраве – за деца, родители и учители” са се включили 560 родители с децата си от 6 до 9-годишна възраст, като инициативата се осъществява за шести път. Форумът е намерил широк отзвук на международни научни форуми в Лисабон, Букурещ, София, Прага, Ванкувър и др.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.