Водещи новини - дясно Общество Регионални - начална Шабла

Изчезналите преди близо две години рибари от Дуранкулак още нямат смъртен акт

Не е издаден смъртен акт на нито един от двамата рибари от село Дуранкулак, които изчезнаха в морето на 19 декември 2016 година, съобщи кметът на селото Веселин Йорданов. Гробът, в който е положен трупът, изплувал месец по-късно, продължава да е безименен. Посещават го семействата и на двамата рибари, за да почетат паметта им.

29-годишният Галин Тодоров и 49-годишният Коста Мянков изчезнаха на 19 декември 2016 г. Те влезли в морето около 13,30 часа, за да приберат риболовното си оборудване. Сигнал за изчезването им бе подаден същия ден в 19 часа. В спасителната акция тогава се включиха катери, екипаж на хеликоптер “Пантер” от състава на Военноморските сили, местни рибари, доброволци от Шабла, Дуранкулак и Тюленово.

На 22 декември издирването на Галин Тодоров и Коста Мянков бе прекратено.

На 26 декември лодката им бе намерена от колеги на рибарите, които отново влезли в морето, за да ги издирват. Натъкнаха се на нея на 2,5 километра източно от Дуранкулак и на дълбочина 15 метра. Проведеното от екип от водолази на Военно-морските сили обследване на района в диаметър от 100 метра обаче не даде резултат и телата на рибарите не бяха открити.

В началото на следващата година морето изхвърли труп на мъж край село Тюленово. Състоянието му не позволяваше да бъде идентифициран, както и зъбният статус. Поради това бе разпоредено да се направи ДНК експертиза, за да се установи дали трупът е на един от двамата изчезнали рибари от Дуранкулак.

По-късно тялото беше погребано служебно с разрешение на прокуратурата.

Сестрата на Галин Тодоров е предприела стъпки по съдебен ред да стане негов пълномощник, за да бъдат закрити партидите, които се водят на негово име и да не се налага да се плащат сметки.

Според Съдебна медицина трупът, който бе открит месец след изчезването на рибарите, е на Коста.

Местните, както и близките, обаче не вярват, че е той. Твърдят, че трупът не съответствал на телосложението на моряка.

Затова и гробът, където тялото бе погребано служебно още тогава, е без име. Посещават го семействата и на двамата рибари, за да почетат паметта им.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *