Водещи новини Общество

Мощите на свети Лука и света Матрона Московска пристигат в Добрич

Мощите на свети Лука, Архиепископ Симферополски и на света Матрона Московска пристигат в Добрич днес, когато се чества Преображение Господне.

Чудотворните останки ще бъдат изложени от 9:30 ч. в храм “Св. Троица” и през деня ще останат в храмa за поклонение. От 18:00 ч. ще бъде отслужена Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица.

Двамата светци са особено почитани в Русия – света Матрона като предсказателка, а свети Лука е наричан „светецът – хирург“. Мощите на всеки светец имат особено място в православния ритуал.

Св. Матрона Московска е една от най-почитаните светици в Русия. Имаща от рождението си дара на чудотворството, макар и сляпа, преди смъртта си тя станала известна като молитвеница и застъпница за Божията слава. Целият й живот станал пример за великия подвиг на любовта, търпението, саможертвата и състраданието.

Св. Лука Войно-Ясенецки, архиепископ Кримски и Симферополски, е познат и като светецът-хирург. Когато св. Лука вече не можел да помага като лекар, се молел на Бога за болните и заради молитвите му Господ ги изцерявал. Хиляди са получили изцерение и благодатна помощ.

Снимки: Варненска и Великопреславска митрополия

Екипът на Про Нюз Добрич поднася своите извинения, че първоначално беше съобщено, че мощите на светците ще бъдат изложени в храм “Свети Георги”, каквато е информацията в програмата на Варненската и Великопреславска митрополия

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *