Водещи новини Общество

Семейство мина под венчило в Добрич, облечено в добруджански носии (снимки)

Симеон Симеонов и Екатерина Фролова избраха да минат под венчило в Добрич, облечени в добруджански носии.

Двамата имат граждански брак от 15 години. Най-накрая решили да имат и църковен брак.

„Не трябваше много да обмисляме, за да осъзнаем, че искаме да се венчаем, облечени с народни носии. За нас това е начин да се продължават традициите. Защото смятаме, че сме длъжни да съхраняваме връзката ни с миналото. Нещо, което, за съжаление, много българи забравят”, сподели пред Про Нюз Добрич Симеон.

Той е от Добрич. До 23-ата си година живял в България. Когато се оженили с рускинята Екатерина, се наложило той да замине за Русия. Семейството му живее в Москва.

Избрали да се врекат в любов пред Бога именно в родния му град Добрич. Тук живеят родителите му, сестра му. Много от приятелите му още от детството. Сред тях и най-добрият му приятел Диян, който кумувал на сватбата, заедно със съпругата си Даниела. Също облечени в народни носии.

В семейството на Симеон традициите се тачат. Затова двамата държали костюмите им да са добруджански. Поръчали ги във фирма „Българска шевица” – Добрич, която има дългогодишен опит в изработването на български народни носии.

И двата костюма са добруджански. Само елекът на младоженеца бил с препратка към Тракия. Не само, за да е цветово съчетан със сукмана на съпругата му, но и защото част от неговата фамилия по майчина линия произхожда от там. В музея в Котел има родословно дърво, в което са вписани Симеон, както и сестра му. Надява се, следващата година и неговите деца да се запишат в тази книга като продължение на рода.

Симеон е художник по осветлението и работи в руската киноиндустрия, занимава се с производство на филми и сериали. Съпругата му работи в училище, където преподава физкултура в началните класове.

„Ирина много харесва българските традиции, защото ние пазим нашите танци, атмосферата е по-задружна, спазват се обичаите. А, и българското възпитание е по-консервативно и залага на семейните връзки и отношения”, споделя Симеон. И допълва „Харесва й това, че старите обичаи продължават да се спазват в България и хората се отнасят малко по-различно един към друг. Говоря за хората, които са останали истински българи, свързани с традициите. Тя много харесва България. Дори мислим след време да се преместим да живеем в България”, сподели Симеон.

Семейството има три деца. Голямата им дъщеря е на 22 години, средната е на 14 години, а синът им е 8-годишен. Каката е живяла основно в Русия, много малко е била в България и не познава тукашните традиции. Средната дъщеря обаче мечтае да учи и да живее в България. Много харесва страната ни, както и на 8-годишнния й брат. Той много обича да е при баба си в Добрич. Но, засега трябва поне началното училище да завършат в Москва, обяснява бащата.

Тъжно му е, че животът в България става все по-труден и хората не могат толкова често да се събират, за да претворяват традициите. Затова той държи да събира приятелите си от детство, с които е отраснал в квартал „Добротица”, всяка година, когато се връща в България. Събирам ги, заедно с родителите им, защото знае, че за тях е голяма радост да продължават да ни виждат заедно, споделя той.

Децата им имат двойно гражданство – българско и руско, за да могат да учат и живеят в България, ако искат. Защото, за Симеон, в България е много по-добре.

Снимки: Личен архив

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *