Водещи новини Здраве

Временно е затворено отделението УНГ в болницата в Добрич

Временно е затворено отделението Уши-нос-гърло /УНГ/ в МБАЛ-Добрич, съобщи за Про Нюз Добрич изпълнителният директор на здравното заведение д-р Светозар Байчев.

То няма да работи от 1 август до 15 септември. Мярката е с цел пренасочване на специалистите и е съгласувана с РЗИ и РЗОК.

„В работата на това отделение има сезонност. Инфекциите, свързани със заболявания на уши-нос-гърло, са предимно пролет и есен. През летния сезон заболяемостта значително намалява”, обясни д-р Байчев.

Лекарите в отделението д-р Стоянова и д-р Любенов имат отпуск, който ще могат да използват в периода, в който отделението няма да работи. Медицинските сестри, които са на работа, ще бъдат командировани да помогнат в друго отделение, в което има остър недостиг. Две от сестрите във Второ вътрешно отделение са претърпели здравословни проблеми. Така там се е „оголил фронт”. Затова сестрите от УНГ ще бъдат командировани там, за да изпълняват трудовите си задължения, обясни д-р Байчев.

Той посочи, че на пълен работен ден в УНГ работят пет медицински сестри, включително и старшата сестра. „Те ще бъдат командировани, като през този период ще имат възможност да използват и платения годишен отпуск, като накрая ще получат и трудовите си възнаграждения”, каза директорът.

Той обясни, че подобна мярка не се случва за първи път в болницата. „Помагали са на Очно отделение, на Кожно-венерическо отделение. Не е първи път такава практика. Едно малко отделение има възможност да помага, при условие, че няма толкова работа през летните месеци”, добави той.

Обясни, че през летните месеци пациентите в УНГ са малко. Това е отделение, което разполага с пет легла. В щатната таблица на отделението са двама лекари с един лекар специализант и близо 8 медицински сестри, от които три са на 4-часов трудов договор.

„Това са 13 души персонал, които нямат голямо натоварване. Имат по един-двама пациенти. Затова неудачно е да бъдат поддържани. По-удачно е да си използват платения полагаем годишен отпуск и на 15 септември да се трудят отново”, коментира д-р Байчев.

Той подчерта, че мярката не е нова и е временна – за един ограничен период от време, след което те отново ще започнат да работят в отделението.

„В никакъв случай не стои на дневен ред закриване на отделението. Никога пред ръководството на МБАЛ не е стоял въпросът за закриване на отделение, независимо какво е то”, заяви изпълнителният директор на МБАЛ.

Понеже УНГ е хирургическа специалност, има и спешни пациенти. Поради това е направен график, така че да може постоянно да има лекар на разположение, който да може да осъществява спешните консулти.  Няма да има гражданин на Добрич и областта, който да се нуждае от такава помощ и да не е обслужен, увери още д-р Байчев.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *