Водещи новини Общество

Препоръчват да се изколят всички прасета на 10 км от свинекомплексите

Стопаните, които гледат прасета в дворовете си, които са в 10-километровата зона около индустриалните ферми, отправи министърът на земеделието и хранител Румен Порожанов. Препоръката е и аз 10-километровата зона около коридорите на транспортните средства от Дуранкулак и Кардам.

Пред журналисти в Добрич той съобщи, че в България има около 450 хиляди свине. Близо 390 хиляди от тях се отглеждат в индустриални ферми.

„Те имат своята много добра биосигурност, а именно изграждане на съответните огради, подходи към фермата, движение на хора във фермите. Апелирам към всички комплекси мерките за биосигурност да бъдат на много високо ниво. Основното притеснение за тях е 10-километровата зона за тези индустриални комплекси.

Разбира се, има други ферми, които не са индустриални. Сред тях са и домашните дворове на стопаните, където са останалите животни, при тях няма биосигурност, което прави потенциални заразители при настъпване на болестта животните, гледани в стопанските дворове.

Затова препоръката е в коридорите на транспортните средства от Дуранкулак и Кардам, тъй като в момента е голям потокът от зърновози, които извозват българско жито към Констанца и т.н. и в 10-километровата зона около тези стопанства” да няма наличие на подобни животни, каза още министър Порожанов.

Стана ясно обаче, че засега по никакъв начин стопаните не могат да бъдат задължени да унищожат  животните си.

Вирусът на Африканската чума по свинете е изключително устойчив – може да бъде пренесен от хора, животни, включително и от дребни животни, съобщи директорът на Агенцията по храните д-р Дамян Илиев. Затова, по думите му,  100-процентова биосигурност няма.  “Винаги е възможно  да се случи. Фермата в Румъния е с много добра биосигурност, там чумата е влязла във ферма с 43 хиляди прасета. Отделно има чума и в кланицата”, каза д-р Илиев. И добави: “Работата е сериозна. Не можем по никакъв начин да се успокоим”. Той бе категоричен, че няма никаква опасност за хората, а само за джоба им.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *