Водещи новини - дясно Образование

Монтесори частна детска градина отваря в Добрич от септември

Добрич има своите първи двама Монтесори специалисти. На 7 юли двама от членовете на екипа на Семейна академия Монтесори – Албена Бонева и Магдалена Георгиева, завършиха своята следдипломна квалификация към Нов български университет „Монтесори педагогика“.

Това ще даде възможност от  септември в града да започнат целодневни занимания за най малките – децата от 3 до 6 години, които ще се обучават по принципите на Монтесори педагогиката.

Екипът на Семейната академия, която се помещава в бившето училище „Отец Паисий”, работи по системата на д-р Мария Монтесори от 2010 година. От две години има лиценз от Министерството на образованието и науката за работа с деца в предучилищна подготовка.

„Нашият екип работи по Монтесори метода с различни деца от 2010 година, докато стигнахме до момента, в който взехме решение това да е основна част от нашата дейност. Естествено, стигнахме до необходимостта от академично образование, а не само от някакъв курс. Да, курсовете са полезни и помагат, но в България са изключително малко специалистите, които имат право да обучават педагози“, сподели пред Про Нюз Добрич Албена Бонева – Монтесори специалист и член на АMI и Институт Монтесори България.

Обясни, че програмата на НБУ е отскоро и двете са първите представители на Добрич, които са се обучавали по нея и успешно са я завършили.

„Това за нас беше голямо предизвикателство, защото в рамките на една година имахме възможност много интензивно да се обучаваме от възможно най-добрия екип в България. Дълго търсихме къде да проведем това обучение, тъй като екипът ни работи по системата Монтесори от 2010 година и сме имали възможност да се посещаваме различни курсове и обучения, но ни трябваше много по-задълбочена подготовка, тъй като плановете ни включват от септември тази година да стартираме целодневни занимания с деца на възраст 3-6 години, които ще се водят изключително и само по метода на Монтесори педагогиката“, добави още Албена Бонева.

Макар да има детски градини, където има по 20-25 деца в Монтесори група, то в Добрич ще се работи с не повече от 12-15 деца.

Екипът на Семейна академия Монтесори в Добрич има освен двама Монтесори специалисти, психолог и специален педагог, който също е преминал обучение Монтесори. Целият ни екип се опитва в работата си да влага принципите на Монтесори педагогиката, подчерта Албена Бонева.

Повече за Монтесори педагогиката очаквайте в интервю с Албена Бонева утре – 19 юли.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *