Култура Образование

Втора награда за славейковци от Национален конкурс “Вазовата България”

Драматизацията на „Радини вълнения”, представена от учениците от 6 “д” клас на СУ „П. Р. Славейков”, с класен ръководител Марияна Калчева, бе отличена с втора награда на Националния ученически конкурс „Вазовата България”. Официалното награждаване бе на 7 юли, като финал на тържествата, посветени на 168 години от раждането на Иван Вазов, в къщата – музей на великия възрожденец в Сопот, съобщиха от СУ “П.Р. Славейков”-Добрич.

Конкурсът “Вазовата България” се провежда за четвърта поредна година и е под патронажа на министъра на образованието, а специалните награди са предоставени от Министерство на културата. Конкурсните номинации са в категориите: рисунки, лично творчество, презентация, рецитация, драматизация, за ученици от 5-и до 11-и клас. Със свои творби са участвали и деца от неделните български училища в Осло, Норвегия и Реос, Испания, изпратили материали за ученическия конкурс.

На тържественото връчване на наградите присъстваха кметът на Сопот, Председателят на Общинския съвет, проф. Боян Биолчев – носител на Вазовата награда за възрастни и доц. д-р Григорий Вазов – почетен гражданин на гр. Сопот и правнук на Иван Вазов.

Учениците от 6 “д” клас, за пръв път представят своята драматизация пред съучениците си в навечерието на Националния празник и 140 години от Освобождението на България. За специалното участие в конкурса, откъсът е бил заснет във Възрожденското училище на Регионалния исторически музей. Шестокласниците успешно се влезли в образите на героите, успявайки да пресъздадат възрожденските вълненията и трепети на Радините ученички и обществото в едно малко градче – Бяла черква, по време на годишния изпит.

С автентичните си облекла, малките самодейци пренесоха всички в епохата на Възраждането, в атмосферата на българското възрожденско общество. Младите актьори се сляха със своите герои и с майсторското си изпълнение на ролите успяха емоционално да въздействат на журито, което ги оцени достойно. Искрени благодарности шестокласниците отправят към Николай Колев – бивш възпитаник на СУ „П. Р. Славейков”, в паралелката по журналистика, който в момента е оператор към БТВ и който безвъзмездно засне лентата за участие в конкурса, споделят от училищното ръководство.

Председателят на Общинския съвет на Сопот е връчила на г-жа Марияна Калчева, наградите за 6 “д” клас: грамота, компютърни тонколонки, книги и ваучер за посещение на музеите в Сопот – къщата музей, Радиното училище, метоха и Етнографската къща.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *