Здраве

Опасността от чума по свинете обсъдиха шефове на Горското и зам.-министър

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев проведе работна среща  с ръководството на Североизточно държавно предприятие и директорите на всички 13 горски и 5 ловни стопанства към предприятието, съобщиха от СДИП.

Обсъдено бе изпълнението на планираните добиви на дървесина и възобновяването на издънковите дъбови гори. Специален акцент беше системната контролна дейност в обхвата на СИДП за предотвратяване на нарушения в горите.

Директорът на СИДП инж. Веселин Нинов запозна зам.-министъра със стартиралата мащабна разяснителна кампания сред ловните дружини и стопанисващите дивечовъдни участъци по повод опасността от пренасяне и разпространение на африканска чума по свинете от съседни страни у нас.

„Проведохме поредица от срещи, които продължават и в Тервел, а след това и в Добрич. Наясно сме, че поради близостта си до границата с Румъния нашите стопанства първи ще поемат удара, ако африканската чума по свинете влезе на българска територия”, отчетоха от СИДП, като изтъкнаха, че стопанствата към предприятието работят съвместно с експертите от регионалните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните по превенция на заболяването.

Директорът на РДГ-Варна, инж. Тодор Гичев увери от своя страна, че, заедно с ветеринарните власти, се организират специализирани обучения за ловци, които трябва да са подготвени да реагират в случай на преминаване на заболяването на територията на страната.

Заместник-министър Добрев запозна участниците в срещата с мерките за недопускане, превенция и контрол на заболяването.

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *