Здраве

Четири случая на Лаймска болест само за седмица в област Добрич

За четири случая на Лаймска борелиоза /Лаймска болест/ само за седмица – от 22 до 28 юни, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Добрич.

По думите на директора й д-р Светла Ангелова, когато годината е по-топла и с по-висока влажност, винаги има повече случаи на ухапани от кърлежи и, съответно, заболели от Лаймска болест.

При такова време, освен че кърлежите се размножават, но и хората много повече посещават градини и паркове, което също допринася за разпространението на заболяването, коментира д-р Ангелова.

Тя каза, че общините са извършили пръскане срещу кърлежи, но при такова време само една дезакаризация не е достатъчна, но пък това изисква допълнителни средства

Данните от седмичния бюлетин сочат, че регистрирани остри заразни болести са общо 15 случая. Има двама заболели с варицела и 2 случая на скарлатина, шест са случаите на ентероколит, както и един установен болен с хепатит В.

Лаймската болест е бактериално инфекциозно заболяване.

Причинява се от микроорганизъм Borrelia burgdorferi и се разпространява чрез ухапване от кърлеж. По-рядко е възможно заразяване през конюнктивата на очите (при отстраняване на кърлеж той може да бъде размачкан и секрети от него да попаднат в очите) или урина на заразени животни. Болният човек не е заразен за околните! Заболяването има сезонен характер – зачестява през лятото и есента, когато е периодът на активност на кърлежите.

Лаймската болест протича в няколко фази като причинява увреждане на кожата, ставите, сърцето и нервната система. Характерен за болестта е кожният обрив на мястото на ухапването като разширяващ се червен кръг.

Ако забележите кърлеж в кожата си се обърнете към лекар, който да го премахне.

Диагнозата “Лаймска болест” се поставя въз основа на:
• Данни за ухапване или възможност за ухапване от кърлеж, пребиваване в район, в който болестта е разпространена
• Клиничен преглед на лекар
• Клинико-лабораторни изследвания

 

 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *