Добрич Общество

Петиция от Община Добрич за “Град на Българската бойна слава”

Общината в Добрич излезе с призив за подкрепа на петиция, публикуван на официалната общинска страница, за обявяването на Добрич като “Град на Българската бойна слава”.

Апелът към гражданите е, да подкрепят Петицията за обявяването на Добрич за град на Българската бойна слава. По реализация на идеята се работи от  месец август 2017 и e част от инициативите, посветени на каузата на признателните поколения, се казва в обръщението.

Уеб адресът, на който може да се присъедините към инициативата е: https://www.peticiq.com/206247

  • Пълното съдържание на призива гласи:

“Подкрепете идеята за обявяване на Добрич за град на българската бойна слава, свързан с едно от най-значимите сражения на Добруджанския фронт по време на Първата световна война – тридневните боеве за отбраната на Добрич от 5-7 септември 1916 г. Още тогава те са наречени “епопея” не само защото наред с овладяването на Тутраканската крепост са сред първите внушителни победи на Трета българска армия и имат важно значение за хода на военните действия и освобождаването на Добруджа, но и защото действително представляват една величава страница от нашата история и са част от многото победи, които българският войник извоюва във войните за национално обединение. 
Много значимо е за всеки българин, че Добричката епопея за пореден път показва безпримерната храброст, високия боен дух и жертвоготовността на българския войник в името на родината.
В боевете за Добрич през 1916 г. загиват над 3000 воини от шест национални армии (българска, германска, румънска, руска, сръбска и турска), шест вероизповедания (православни, католици, протестанти, армено-грегорианци, юдеи и мюсюлмани) и повече от десет националности. Всички загинали са положени един до друг без разлика от тяхната религиозна и национална принадлежност във Военното гробище на нашия град – изключителен пример за човеколюбие и толерантност.
С българската бойна слава в Добрич е свързан и монументът на легендарния предводител на българската конница ген. Иван Колев, изиграл решаваща роля за освобождението на Добрич и Добруджа. Паметникът бе открит през 2016 г. по време на националните чествания на 100-годишнината от Първата световна война.
Добричката епопея нарежда нашия град редом до имената на Шипка, Сливница, Одрин, Тутракан – велики епопеи на българския боен дух и жертвоготовността за свободата на отечеството. Десетилетия наред се честват тези български светини, но се премълчава за Тутракан и Кубадин и почти нищо не се споменава за Добрич. Нашето общество е все още в дълг към всички, които през 1916 г. са положили своите кости за освобождението на Добрич.
Нека съхраним паметта за тях и да я предадем на нашите деца, за да можем да възпитаме у тях чувство на национална принадлежност, гордост и любов към Родината. Ако се чувствате съпричастни, подкрепете петицията. Тя е част от инициативите за обявяването на Добрич за град на Българската бойна слава, стартирани от Община град Добрич през август 2017 г.”

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.