Водещи новини - дясно Здраве Общество

Затягат контрола на граничните пунктове Кардам и Дуранкулак заради африканската чума

Мерки срещу разпространението на болестта африканска чума по свинете в област Добрич набеляза на днешното си заседание Областната епизоотична комисия. Тя бе свикана от областния управител Красимир Кирилов във връзка с констатиран случай на територията на Румъния

Д-р Анелия Андонова – директор на ОДБХ Добрич, запозна членовете на комисията със заповедта на изпълнителния директор на БАБХ, а .

Типични прояви на африканска чума по свинете са посиняване на ушите на животното, диария с кръвоизливи и заемане на типична стойка от прасетата – т. нар. „кучешка“, седнали на задните си крака, обясни д-р Борислав Каменов – началник отдел „Здравеопазване на животните“ в дирекцията представи признаците на болестта. Той заяви, че преди всеки ловен сезон за дива свиня, се правят срещи с председатели на ловни дружинки, на които ловците биват запознати с признаците на чума – класическа и африканска, по дивите свине, както и се разяснява какви точно проби трябва ловците да предоставят за изследване в лаборатория в София, добави още той.

През 2017 г. ОДБХ е изпратила общо 312 проби от диви прасета, отстреляни в област Добрич и няма положителни резултати, посочи д-р Каменов. Той и д-р Андонова акцентираха върху високата опасност от разпространение на заразното заболяване на територията на област Добрич и страната, тъй като има регистрирани 15 огнища в окръг Тулча на 120 км от границата ни.

Разпространението на африканската чума, за която няма ваксина и лечение, става чрез битови отпадъци, изхранване на животните с кухненски отпадъци и чрез дивите животни, които имат както движение през границата и влизат от Румъния, така и вътрешно движение, добавиха лекарите.

Решено бе до 28 юни 2018 г. да се проведат заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да бъдат предприети действия, съгласно заповедта на директора на БАБХ. Осемте общински администрации трябва да вземат решения за определяне на терени, отредени за загробване на умрели животни. Освен това, общините трябва да предприемат действия за извършване на дезакаризация и дезинсекция на тревни и водни площи с цел недопускане разпространението на заразата чрез кърлежи, комари и други насекоми. Предложено бе още въвеждането приоритетно на контрол на МПС за превоз на животни без документи, забрана за въвеждане на територията на област Добрич от държави членки на ЕС и от трети страни на свинско месо и суровини и храни, съдържащи в състава си свинско месо, предназначени за лична консумация. Общинските администрации в срок до 04.07.2018 г. трябва да уведомят за предприетите действия и мерки Областната епизоотична комисия. Предложените от Кирилов мерки бяха одобрени от членовете на Областната епизоотична комисия.

На територията на област Добрич има няколко големи свиневъдни ферми, информира д-р Каменов. Най-голяма е фермата в село Козлодуйци, община Добричка, където се отглеждат 45 хил. броя свине, в село Дъбовик, община Генерал Тошево – 12 хил. прасета за угояване, село Къпиново, община Генерал Тошево – две ферми за свине майки, всяка с по 720 броя животни и в съседство се намира още една ферма за отглеждане на малки прасенца с 6 хил. броя животни. Освен големите обекти има и няколко ферми с по-малък брой животни – две ферми в село Ловчанци, община Добричка с 1240 броя животни и един обект в село Карапелит, община Добричка с капацитет 900 прасета.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.