Водещи новини - дясно Образование

Над 50 индийци направиха йога демонстрация в Добрич

Днес, в Междунродния ден на йога, в Добрич се състоя най-мащабната за България международна йога демонстрация. Тя бе организирана от Висше училище по мениджмънт (ВУМ).

50 студенти от Индия, които участват в лятната програма на колежа, показваха йога упражнения в продължение на половин час. Желаещи граждани също се включиха.

По думите на организаторите, това е най-мащабната йога демонстрация, правена в България с участието на индийци.

Студенти от различни държави наблюдаваха на монитор във фоайето на колежа излъчената демонстрация на йога упражнения на открито на министър-председателят на Индия Нарендра Моди.
Събитието се организира по инициатива на индийските студенти, които са тук за летните програми на нашето висше училище.

Те идват от индийския партньор на ВУМ – Технически университет на Гуджарат.Това ще е най-голямата международна Йога демонстрация в България с участието на индийци. Събитието е отворено за всички, които се интересуват от Йога и желаят да се включат в демонстрацията на упражнения.

На 21 юни 2018 година, в деня на лятното слънцестоене, държавите по света ще отбележат за четвърта  поредна година Международния ден на йога.

По предложение, изразено за първи път официално от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди на 11 декември 2014 г., Общото събрание на ООН прие резолюция, по силата на която 21 юни става Международен ден на йога.

Йога е древна наука за човека. Нейните археологически следи водят до Харапската цивилизация в поречието на река Инд. Забележително е, че тя извира от дълбините на времето и продължава да съществува и до днес, формирайки линия на непрекъснатост.

Предмет на тази наука е съществуването на човека като материално-енергийна структурна единица – микрокосмос и неговите взаимодействия с макрокосмоса – обграждащия го социум, свят, природа, космос, битие.

Характерна особеност на йога като наука е, че тя съдържа не само огромно теоретично знание, фиксирано писмено в многобройни древни, средновековни и съвременни текстове, но в още по-голяма степен тя е развила практическото приложение на това знание под формата на многообразни йогийски практики, обхващащи огромния диапазон на човешката личност – от чисто физическото ниво до най-фините и дълбинни нива на самовглъбяване и самопознание.

Целта на зананието и практиките по йога е една – постигането на такъв стабилен, неразрушим покой и вглъбеност на ума, при които да разцъфти дълбинната същност на личността и пълната хармония на индивидното и всеобщото в потока на съществуването.

Причината светът да признава йога като ценност на общочовешката култура се корени във факта, че и най-незначителното постижение към тази цел дарява човека с вътрешен покой, по-добро здраве, по-хармонични отношения с околния свят, по-добри физически и интелектуални умения, по-голяма трудоспособност, умение за по-успешно преодоляване на трудности от всякакъв характер, позитивизъм, вътрешна радост и стабилност и много други екзистенциални качества, осигуряващи развитие, удовлетворение и благоденствие на личността.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *