Общество

Предлагат площад в родния Добрич да носи името на Борис Георгиев-Моката

Улица в Добрич да бъде именувана на „46-и пехотен добрички полк“, а площад да носи името на Борис Георгиев – Моката – това предложение ще обсъдят на предстоящото си заседание общинските съветници от Добрич.

Предложението е от Комисията по предложенията за именуване и преименуване на улици, площади, паркове, инженерни съоръжения и други обекти с общинско значение. На последните си три заседания тя е разгледала и обсъдила постъпили от общински съветници и от общественици предложения. След допълнителни справки и проучвания, Комисията е решила да внесе тези две предложения.

Едното е за именуване на улицата, започваща от запад от ул. „Росица“, преминаваща на север от бл. 39, бл. 35, бл. 34, бл. 33, бл. 32 в жк „Русия – 2“ и включваща се в ул. Никола Петков“. Предложението е занапред тя да се казва „46-ти пехотен добрички полк“.

Полкът, който е формиран на територията на Добричка област, откъдето е набиран и личният му състав, воюва в Балканската и Междусъюзническата война, в Първата и Втората световни войни – с безпримерен героизъм и много жертви.

На първия български олимпийски медалист Борис Георгиев – Моката се предлага да бъде кръстен площадът пред Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“. То е обособено между улици „Кл. Охридски“, „Кубрат“, „Копривщица“ и „Велико Търново“.

Борис Георгиев, който е роден на 6 март 1929 г. в гр. Добрич, е учил в Мъжката гимназия, която сега СУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Занимава се с бокс от 1945 г. Състезава се за ЦСКА и работи в армията 33 години, като достига чин подполковник от ВВС.

Участвал е на олимпийските игри в Мелбърн през 1956 г., където достига до четвъртфинал. Носи олимпийския огън по пътя му към Москва за игрите през 1980 г. и към Атина за игрите през 2004 г. В боксовата си кариера Моката има 289 мача, 54 от които на международния ринг.

Води физическата подготовка на първия български космонавт Георги Иванов.

През 1987 г. на церемония в София Борис Георгиев – Моката е удостоен със сребърната огърлица на Международния олимпийски комитет за заслуги към олимпийското движение, връчена му от президента на МОК Хуан Антонио Самаранч.

В началото на 90-те години е треньор в родния град. От 1996 г. е Почетен гражданин на Добрич.

През 2010 г. е удостоен с орден „Стара планина“ – първа степен от Президента на Република България Георги Първанов.

Борис Георгиев – Моката почина на 29 януари 2017 г. на 87-годишна възраст.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.