Каварна Крими Регионални - начална

Мнимият полицай от Каварна е с богато криминално досие

„Моля съдът да бъде снизходителен. Аз съм отличен затворник”, каза Петър Станев от Каварна пред съда в Шумен по време на делото за определяне на мярката за неотклонение, съобщи 24shumen.com.

41-годишният Станев се представял за полицай  в града и извършвал кражби на пари от жилища, предимно на възрастни хора. Развивал „полицейската си дейност” на територията на Шумен в началото на юни. На различни адреси в града посещавал жилища, предимно на възрастни хора. Представял се за полицейски служител. Обяснявал, че проверява дали парите им са прибрани на подходящо място, като идеята му била да ги защити от евентуални посегателства от крадци. По време на „превантивната си дейност“ мъжът успявал да разбере къде хората държат спестяванията си. Използвал различни трикове, за да отклони вниманието им, и отнемал парите. По тази схема са извършени кражби от шест семейства в града. Образувани са 4 досъдебни производства и за заведени 2 преписки по заявителски материали.

Според Станев, нямало достатъчно данни, че той е извършител на деянието, за което е обвинен, тъй като свидетелите посочили друг човек при разпознаването, но от полицията го нанесли в протокола като разпознат.

Съдът уважи искането на прокуратурата да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража. Магистратите счетоха, че има вероятност Петър да се укрие или да извърши друго престъпление.

Според справката за съдимост, каварненецът е автор на множество престъпления – кражби, обсебване, измами и има около десет идентични престъпления. Освен това, той има и два, влезли в сила съдебни акта за престъпления против паричната и кредитната система. Бил е обявен за издирване.

Последната му присъда е от 27 октомври 2016 г., с която е осъден на година затвор. За добро поведение е бил освободен тази  година с 4 месеца изпитателен срок, в който Станев е извършил престъпленията в Шумен.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.