Каварна Общество Регионални - начална

Общинският съвет в Каварна не изпълни заповед на областния управител

Общинските съветници в Каварна не изпълниха указания на областния управител Красимир Кирилов за отмяна на незаконосъобразно свое решение от 16 май.

С него те определиха забрана на строителните и монтажните работи във ваканционните селища, курортните комплекси и територии в общината от 15 юни до 1 октомври. Със своя заповед областният управител върна решението с указание за неговата отмяна.

Мотивът му е, че, според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, забранителният срок започва от 15 май като общинският съвет може да го промени, но това трябва да стане не по-късно от 1 март през текущата година и решението да се обяви на интернет страницата на общината. Отмененото решение е взето през май.

В точка първа на днешното заседание на Общинския съвет в Каварна бе предложена за гласуване докладна записка на председателя на Общинския съвет Красимир Кръстев за отмяна на решението от 16 май.

На сесията днес шестима съветници от БСП са напуснали с мотива, че не са съгласни с начина на водене на заседанието. Други шестима са подкрепили докладната записка, а петима са гласували “против”. В резултат на това обаче докладната не е била приета, тъй като за нея е трябвало да гласуват повече от половината от общия брой съветници, които са 17.

„От тук нататък областният управител ще обжалва в Административния съд и ще ни осъди. Колегите не спазиха закона, който гласи ,че до 15 май е разрешено строителството и ремонтите в курортните зони”, коментира пред Про Нюз Добрич Красимир Кръстев.

По думите му, съветниците от БСП са напуснали защото при гласуване „за” е трябвало да се изправят срещу вносителя на докладната записка – кмета Нина Ставрева, и така да се спре строителството в Каварна. При гласуване „против” строителството продължава, но се изправят пред недоволството на каварненци.

„И, режисираха напускане като повода бе ,че аз не съм спазвал правилника като съм разрешил на Цонко Цонев да се изказва извън определеното време”, коментира председателят на Общинския съвет.. Според Кръстев, докато текат съдебните процедури, строителството в Каварна не само ще продължи, но и ще завърши.

„Но, проблемът е съвсем друг. Изпълнител на проекта на Община Каварна „Облагородяване на крайбрежна зона” е фирма „Хидрострой”. Тя се е ангажирала с големи инфраструктурни проекти за милиони и гони срокове на други по- важни обекти”, добави председателят на Общинския съвет.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.