Водещи новини Общество

Змии плъзнаха из Добрич

Само за ден два сигнала за змии в различни части на Добрич публикуваха граждани в социалните мрежи.

„Внимавайте и се пазете! Змиите са плъзнали“, алармира добричлия, който публикува снимка на убита змия в квартал „Строител“.

По-рано днес е забелязана жива змия в района на Рилските блокове. „Пред входа беше, сега се спотайва някъде“, написа живееща там жена.

Друга добричлийка пък разказа, че преди около две седмици видяла змийче пред офис на куриерска фирма в района на Пинета. „Скри се в цепнатина под стълбите на офиса. Стъписах се и никак не можах да реагирам“, разказва тя.

Граждани коментират, че миналото лято също е имало доста влечуги в района на квартал „Строител“.

Припомняме, че преди две години за кратко време имаше шест сигнала за забелязани змии в различни части на града. Някои от тях бяха в междублокови пространства, а други – в частни имоти.

В Добрич няма звено, специализирано в улов на змии, което да е преминало нужното обучение и да разполага с оборудване.

При сигнал за змии на тел. 112 обичайно се вика службата „Пожарна безопасност и защита на неселението“, която е наследник на „Гражданска защита“. Най-често се срещат смокове и мишелови. Единственият отровен вид, който се среща в Добруджа, са пепелянките. Повечето от змиите са защитени видове. Затова екипите на ПБЗН след като ги уловят, ги пускат извън населените места.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.