Добрич Образование

Гости от пет държави учиха народни танци в Добрич

Ученици и учители от Полша, Португалия, Латвия, Естония и Словакия за пръв път прекрачиха прага на СУ „Димитър Талев“. Гостите на талевци са на работна среща по международния проект „Популяризиране на изкуството“/“Promoting Art”/ по програма „Еразъм +“, съобщиха от учебното заведение.

По традиция бяха посрещнати с хляб и сол, народни песни и хора. Първата обща инициатива на домакини и гости бе урок по български народни танци, който бе проведен от известния хореограф и почетен гражданин на град Добрич Александър Александров. В края на интересното и интензивно занятие всички вече можеха да танцуват право хоро, ръченица и Дайчово хоро.

Уъркшоп за изработване на кукли продължи идеята за българските традиции и символиката в типичните носии от региона. Учениците направиха своя прочит и интерпретация на българските шевици и орнаменти и им предадоха един по-модерен и авангарден дух. Всички участници в срещата завършиха първия ден от работната програма с изработването на арт инсталация във фоайето на училището. Учениците отговориха на въпроса „Какво е за мен изкуството?“, изписвайки отговорите си на цветни листчета. Заедно всички участници подредиха своите послания под формата на думата ART/Изкуство/ и показаха как всеки може да създаде своя арт инсталация, когато има идея и съмишленици.
Работната програма на талевци продължава през следващите дни с уъркшопове и посещения на музеи и галерии в Добрич, Балчик, Калиакра, Девня, Белослав и Варна. В петък, когато срещата по проект „Популяризиране на изкуството“ ще бъде в своя край, в двора на училището ще грейне красива стилизирана българска шевица, отново дело на участниците в проекта. Тя ще радва както учителите и учениците от СУ “Димитър Талев“, така и всички бъдещи техни гости.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.