Водещи новини - дясно Общество

Според Общината, лисиците в Добрич са мигриращи

В Община Добрич през настоящата година не са постъпвали сигнали относно забелязани лисици на територията на общината, съобщиха от местната администрация в отговор на запитване от Про Нюз Добрич.

Както вече съобщихме, Матей Петров, който живее в блок №2 на квартал „Иглика” сподели, че лисица е забелязана пред блока. Хищникът е бил близо до място, където играят деца.
Според възрастния мъж, животното, най-вероятно, живее в района на обувния завод „Добрич”. Сигнали за там е имало и преди, каза Петров. Досега лисицата не е нанесла никакви щети, но хората се опасяват от инциденти. Лисица е била забелязана и в района на квартал „Балик”.

От Общината обясниха, че районът, граничещ със северните части на жк „Иглика” и жк „Балик” представлява залесени терени и земеделска земя, които би могло да са ареал на обитание на лисици. Това е предпоставка за наличие на мигриращи лисици в населените места, като причина за появата им е търсене на храна.

Лисицата не е защитено животно и затова отстрелът й е разрешен, но съгласно Закона за лова и опазване на дивеча и Правилника за прилагането му, не е позволено сглобяването и зареждането на ловното оръжие на разстояние по-малко от 200 метра от населено място. Забрана съществува и за залагане на капани, подчертават от Общината. И допълват, че във връзка с тези забрани Община град Добрич не може да  предприеме действия дори и да се констатира наличие на лисици на територията й.

Припомняме, че преди година гладни лисици нахлуха в квартал в Добрич. Един от жителите на града разказа, че хищникът пресякъл булевард точно пред колата му. Друг пък обясни, че лисици са изяли общо 15 кокошки и два петела от личното му стопанство. От много села в областта също имаше сигнали за лисици, както и за набези в дворове на къщи по селата.
Тогава от Ловно-рибарското дружество обясниха също, че отстрелът на лисицата е разрешен. Това обаче може да става на не по-малко от 200 метра от населеното място.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.