Водещи новини - дясно Добрич Общество

Конче от защитения вид коне на Пржевалски се роди в зоопарка в Добрич

Най-новото попълнение на Центъра за защита на природата и животните в Добрич е конче от редкия вид коне на Пржевалски, съобщи директорът на зоопарка Цветанка Куртева.

Родителите са Игор и Куна, които са дарение от зоологическата градина в Лангерберг, Швейцария.

За да може по-лесно да се проследява родословието, при именуването на кончетата се взема първата буква от имената на майката и на бащата. Така новото конче е кръстено Искра.

То бозае, като се опитва да подражава на майка си и, най-вероятно, пробва и от нейната храна – зърна от царевица, пшеница, овес, ечемик и сено, поясни директорът на зоопарка.

Когато Искра навърши пет месеца, ще й бъде поставен чип. Центърът за защита на природата и животните, в който пребивават още двама родственици на семейството коне – Мая и Вихър, е включен в световна програма за опазване на застрашените от изчезване азиатски диви коне.

Конете от този вид се открити през 19 век в Монголия от руския учен Николай Пржевалски и много бързо стават популярни в Европа, но през 1960 година изчезват почти напълно от дивата природа и започват няколко програми за възстановяване на популацията им. Зоопаркът в Добрич е част от тази програма.

Конят на Пржевалски е един от двата съвременни подвида на Дивия кон и е включен в Червената книга на защитените видове. Представлява опитомен еднокопитен бозайник представител на семейство Коне. Животните имат силно развито чувство за баланс и отбрана. В тази връзка конят е развил и една от необичайните си черти – спи еднакво добре, както изправен, така и легнал.

Бременността при кобилите продължава 11 месеца, а малкото конче се изправя на крака и започва да следва майка си минути след раждането. Обучението на младите коне започва на около две годишна до четири годишна възраст. Пълното развитие на тялото достига на около петгодишна възраст, а продължителността на живота е около 25-30 години.

Снимка: Про Зоо Добрич

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.