Водещи новини Общество

Над 111 млн. лева получава ВиК за инвестиции в област Добрич

1,59 млрд. лв. от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ ще бъдат вложени в изграждане или реконструкция на водопроводи, канализация, пречиствателни станции и други съоръжения в 51 населени места. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на организирания от министерството дискусионен форум „Новите инвестиции във ВиК инфраструктура“.

Предстои да бъде реконструирана и изградена близо 1300 км ВиК мрежа. Обектите, които ще бъдат финансирани, са определени с изготвянето на регионалните прединвестиционни проучвания (РПИП) с финансиране от ОПОС 2014-2020 в 14 области, обслужвани от един ВиК оператор, сред които и Добрич, посочват от МРРБ.

За „ВиК Добрич” АД, което е операторът, който работи на обособена територия област Добрич, общата стойност на проекта е 111 164 321,00 лв. Допустимите разходи са 92 181 060,19 лв. Средствата от Кохезионния фонд са 69 429 391,82 лв., а от националния бюджет – 12 252 245,62 лв. Самоучастието е 10 499 422,76 лв.

Чрез регионалните прединвестиционни проучвания вече е ясна и пълната картина на състоянието на ВиК съоръженията, водопотреблението и тенденциите на развитие, посочват от ведомството.

Пред участниците във форума министър Нанков посочи, че за първи път през този програмен период инвестициите ще се извършват от ВиК операторите, тъй като те най-добре знаят какво е нужно за дадената територия..

Регионалният министър подчерта, че ВиК отрасълът е жизнено важен и активите в него са огромни – близо 90 000 км мрежа. Това се равнява на 250 магистрали като „Тракия“ и е над два пъти повече от цялата пътна мрежа – републиканска и общинска, която е общо около 40 000 км. Освен това ВиК мрежата е под земята и това създава допълнителни трудности за поддръжката й.

При изработването на регионалните прединвестиционни проучвания е обследвана ВиК мрежата в 14-те области. На финала са предложени конкретни инженерни решения за всеки обект  – от площадките до използваните материали. Вече са приключили и всички процедури по екологичното законодателство. Направен е график на обществените поръчки, готови са идейните проекти за реконструкция на ВИК инфраструктура.

На база вече изготвените регионални прединвестиционни проучвания за 14 области с по 1 ВиК оператор се предвижда да бъдат изпълнени 92 обекта за водоснабдяване и 59 за канализация. В област Добрич обектите за водоснабдяване ще бъдат 4, а за канализация – 6.

Договорите за изпълнение са групирани в 4 лота, единият от които е Варна, Русе, Силистра, Добрич.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.