Водещи новини Каварна Общество

Министър Димов връчи заповедта за изваждане на плаж Болата от резерват “Калиакра”

Министърът на околната среда и водите Нено Димов днес връчи на кмета на Каварна Нина Ставрева заповед, с която плажът „Болата“ се изважда от резервата „Калиакра“. Той ще бъде включен в защитена местност „Степите”, което е гаранция, че строителството на него ще е забранено.

„В петък (11 май) подписах заповедта, която следващата седмица ще бъде публикувана в „Държавен вестник“. С това изпълних желанието на местната общност плажът да бъде изваден от резервата. Процедурата ще продължи с промяна в Закона за биологичното разнообразие, където народните представители ще имат думата”, обясни министърът.

 

Решението на министър Димов е взето след предложение от община Каварна за изваждане на плажа „Болата“ и на паркинга на нос Калиакра от резервата.

По-късно днес министър Димов посети село Българево, за да разговаря с местните хора, които го посрещнаха с благодарност.

Подкрепата си за решението заявиха и народните представители Даниела Димитрова и Пламен Манушев (ГЕРБ), Йордан Йорданов (ОП), Красимир Янков и Даниел Йорданов (БСП), както и областният управител Красимир Кирилов и неговият заместник Красимир Николов, които присъстваха днес на връчването на заповедта на кмета на Каварна Нина Ставрева и кмета на Българево Георги Георгиев.

„Дали говорим за Трън, за Царево, за Генерал Тошево или за Болата, местните са тези, които трябва да имат думата“, заяви министър Димов пред хората.

Той подчерта, че хората, които живеят на място, най-добре знаят как да опазват онова, което имат – „тук са вашите спомени, вашето настояще и вашето бъдеще. Не е необходимо някой от София да се разпорежда и да ви казва какво да правите“.

Със своята заповед Димов се е съобразил с желанието на местната общност плажът „Болата“ да се върне на хората от общината, защото те могат най-добре да решат как да го стопанисват и развиват занапред.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.