Образование

Отбор от Добрич е безапелационен победител в робоиграта на състезание по роботика

Отборът на Добрич е безапелационен победител в робоиграта за дивизия 2 на първото регионално състезание по роботика, което днес се проведе в Русе, съобщи ръководителят му Мария Кирилова – преподавател по информатика в ЕГ „Гео Милев”. Екипът BrokenBricks включва петима осмокласници от Езикова гимназия „Гео Милев” и двама деветокласници от частна гимназия „Райко Цончев”.
В състезанието участваха ученици от Варна, Шумен Добрич, Силистра, Велико Търново, Плевен и Русе. Състезанието е в четири компонента – екип, рободизайн, робоигра и проект.

Робоиграта е най-атрактивната надпревара, която единствена се наблюдава от всички участници и има места при награждаването. Тя представлява изпълняване/пускания/ на мисии по избор на екипа за максимум две минути на специални платна. Екипът достигна до победата след три пускания, при което достигна до 190 т./най-висок резултат за дивизията/ след което се яви на финали – две пускания с други два най-добри отбора. При всяко следващо пускане рекордът се подобряваше, като стигна недостижимите от другите в дивизията 245 т. Това беше много напрегнат и вълнуващ момент за екипа ни. Основна заслуга за този резултат имат осмокласниците Цветан и Самуил от ЕГ, съобщи Мария Кирилова.
Тя обясни, че все още няма информация какви са резултатите на отбора за другите компоненти, но традиционно перфектната подготовка на голяма част от екипите от Русе измести тима от купите. Възможно е да е повлияла и липсата на една част от тима, които бяха ангажирани с участия в други състезания по същото време.
Подготовката за състезанието се осъществява в ЕГ за втора поредна година, след спечелен конкурс за робот. Състезанията се организират и спонсорират от SAPLab. Гимназията е получила и втори робот – дарение от бивша ученичка. Миналогодишният екип на ЕГ бе допуснат до национален фестивал, където спечели награда за екип и проект. В национален мащаб екипите стават все повече и повече и съответно конкуренцията все по-голяма.
В Добрич от тази година има още един отбор – от СУ „Л. Каравелов“. Двата екипа пътувахме, изживяхме днешния вълнуващ ден и се забавлявахме заедно, изпълнихме мисията на надпреварата – да създаваме приятелства, да се учим да изследваме, конструираме и програмираме. Това е най-голямата награда за всички участници, добави Мария Кирилова.

Проектът на BrokenBricks е свързан с наводнението в Добрич от юни 2014 година.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.