Водещи новини - дясно Крими

Желяз Андреев няма да бъде задържан

Желяз Андреев и останалите четирима български граждани, за които САЩ поискаха екстрадиране, няма да бъдат задържани, стана ясно след среща на главния прокурор Сотир Цацаров и американския посланик Ерик Рубин. Двамата бяха поканени рано тази сутрин в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов, съобщи btvnovinite.bg.

След разговора посланик Рубин избегна срещата с журналистите. Цацаров обаче коментира, че шансът искането за екстрадиция да бъде уважено е минимален.

„Липсват предпоставките, по силата на които могат да бъдат предавани български граждани, защото те могат да бъдат предавани само в ограничени хипотези – каза главният прокурор. – Ние ясно сме посочили, че според нас тези хипотези не са налице и шансът исканията за екстрадиция да бъдат уважени от българския съд, според нас, е минимален“.

„Ако трябва да обобщим, не поставяме под каквото и да е съмнение действието на договора за екстрадиция между България и САЩ, но смятаме, че интересите на българските граждани трябва да бъдат защитени в максимална степен от българските институции“, добави той.

България и САЩ са започнали консултации по видеовръзка по искането за екстрадиция на Андреев, съобщи Цацаров.

Изложени са всички политически и юридически съображения на българските власти, каза още главният прокурор.

Правосъдният министър Цецка Цачева добави, че на 22 и 23 май в София ще се проведе среща ЕС – САЩ в рамките на европредседателството. За нея у нас ще пристигне и главният прокурор на Щатите.

Според българските топюристи в случая не са налице предпоставките за двойна наказуемост.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.