Водещи новини - дясно Общество

Без поправка „Желяз“ в договора със САЩ

Случаят „Желяз“ няма да доведе до преразглеждане на договора ни за екстрадиция със САЩ, заявиха пред „Икономист” от Министерството на правосъдието, информира специализираният правен сайт news.lex.bg. Щатски съд поиска екстрадирането на 29-годишния Желяз Андреев, защото в качеството му на служител на ниско ниво в кол център у нас, регистриран във Флорида, е участвал в продажба на авиочасти за ембаргова Сирия по поръчение на шефовете си. „Не е разумно да се мисли, че такъв договор може да бъде променен веднага, защото това не може да се случи без другата страна, която е САЩ. Този тип договори са еднотипни, сключен е през 2008 г., предишният е от 1928 г.” , коментираха източници от правосъдното министерство.

Преразглеждане на договора за екстрадиция поиска омбудсманът Мая Манолова след среща с Андреев и след няколко протеста „Да не даваме Желяз на САЩ” в няколко български града и в Лондон. Манолова се ангажира и със съдействие за набиране на средства за адвокат на младия мъж в САЩ. За добър адвокат трябват между $35 000 и $50 000 долара. Към сряда в сметката на Желяз са постъпили 1920 лв.

„Съдът е този, който ще реши дали има основание да екстрадира Желяз Андреев, но така или иначе наказателният процес срещу него ще тече в САЩ и е добре той да си наеме адвокат. Американското правосъдие е добро, а в момента целият този шум, който се вдига, води до антиамерикански настроения у нас”, коментира пред „Икономист” бившият правосъден министър и лидер на „Да, България” Христо Иванов.

В положението на Желяз Андреев са още четирима българи от същия кол център, със същите обвинения. „Истината е, че трябва да се разбере защо през 2008 г., когато е сключван договорът, подписът е сложен механично и не е изследван въпросът за различието между правните системи у нас и в САЩ”, каза пред „Икономист” Христо Христев, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”. Подписът под договора е на Миглена Тачева, правосъден министър в правителството на тройната коалиция и настоящ директор на Националния институт по правосъдие. Тачева до момента не се е изказвала по въпроса, но нейни колеги я защитиха с мотива, че това са еднотипни договори и те не подлежат на коментар.

Подобен на случая с Андреев имаше преди шест години, когато протести пред Съдебната палата принудиха премиера Пламен Орешарски да води преговори по дипломатически път по случая с Гергана Червенкова, която бе обвинена в пране на пари и незаконна търговия с лекарства по интернет. Впоследствие бе доказано, че обвиненията са несъстоятелни. Още тогава имаше настоявания за промяна на договора за екстрадиция със САЩ.

Накъде отива случаят „Желяз”

След протестите и след като премиерът Борисов разпореди да се намерят възможности да се защитят Андреев и останалите четирима българи, обвинени от щата Флорида в търговия с ембаргова държава, единственият шанс за тях остава тихата дипломация, признават експерти от правосъдното министерство. Правосъдната министърка Цецка Цачева определи случая като неприятен, но че държавата не е с вързани ръце. Тя уточни, че сме поискали от американската страна консултации на експертно ниво за изясняване на обстоятелствата по казуса.

Снимка: Кадър бТВ

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.