Общество

РЗИ – Добрич ще отбележи с различни инициативи Деня на Земята

Под наслов „Свят без замърсяване с пластмаси“ ще премине днешният Международен ден на Земята, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Добрич.

Първото честване се организира през 1970 година от американците Джон Амкконъл, Гейлорд Нелсън и Денис Хейс, които издигат каузата за опазване на околната среда. От 1990 година празникът се чества като международен, а у нас за първи път се отбелязва през 1993 година, съобщават от Районната здравна инспекция.
Мотото при отбелязването му през настоящата година е „Свят без замърсяване с пластмаси“.

От РЗИ посочват, че проблемите, свързани с употребата и замърсяването на околната среда с пластмаси, стават все по актуални. От отравяне и нарушаване на морската среда, до негативно влияние върху човешките хормони, от замърсяване на плажовете, до натрупване в каналите и депата – всичко това в резултат от драстичното нарастване на количествата изхвърляни пластмаси, което заплашва оцеляването на нашата планета.
В отговор, кампанията за Деня на Земята 2018 г. ще се фокусира върху цялостната промяна на човешката нагласа и поведение относно пластмасите, като целта е иницииране на дейности за значително намаляване на замърсяването с пластмаси.
Представители на РЗИ – Добрич ще вземат участие в „дните на пролетно почистване“ в град Добрич за подкрепа на общонационалната кампания „Да изчистим България”, организирано на 27 април 2018 г.
На 25 април ще бъде проведена организационно-методична среща с медицински специалисти от направление „Детско и училищно здравеопазване“ в град Добрич.
През седмицата 23 – 27 април в училища от Добрич е предвидено провеждането на обучителни дейности по темата „Свят без пластмаси“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.