Водещи новини - дясно Здраве Общество

В Добрич започва събиране на подписи за отмяна на запрещението

На различни места в града и с поредица от инициативи в Добрич ще бъдат набирани подписи в подкрепа на националната инициатива 7000 за отмяна на запрещението.

Нейният старт, както Про Нюз Добрич вече съобщи, бе даден в столицата на 15 април. Нейната цел е създаването на нова законова уредба, която да гарантира равенството пред закона на всички, да отмени запрещението като ограничаване на възможността за упражняване на права и да даде възможност за въвеждане на нов правен инструмент – подкрепеното вземане на решение, чрез който хората с увреждания да могат да упражняват правата си.

„През последните години работихме усърдно, за да премахнем режима на запрещението и да въведем нова система от мерки за подкрепа и защита на хората с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми. В търсене на най-подходящите отговори как да бъде приложен чл. 12 (Равнопоставеност пред закона) от Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания ние извървяхме дълъг път с партньорите ни –ние- Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения, заедно с нашите 6 пилотни програми в София, Видин, Ловеч, Пловдив, Бобовдол и Добрич,  Български център за нестопанско право и Глобалната инициатива в психиатрията – София”, сподели председателят на фондация „Свети Николай Чудотворец” – Добрич, Мария Методиева. Тя е член на Инициативния комитет, който ръководи националната гражданска инициатива.

Тя сподели, че 6 години след старта на пилотната програма  „Следваща стъпка“ повече от  150 човека са подкрепени в това да вземат решения за собствения си живот, седем души са със свалени запрещения, а за десетки предотвратихме изобщо да бъдат запретени, роднини, социални работници и професионалисти – над хиляда от цялата страна – са преминали през нашите обучения и знаят за възможната алтернатива на запрещението. Нови и нови групи професионалисти, семейства, общности и хора, които никога не бяха чували за запрещението, са въвлечени по пътя към промяната.​

„От извървяното дотук можем да споделим много – историите са и позитивни, и негативни, щастливи и тъжни. От историята на Милена, която разказа на Комисаря по човешки права в Женева как ѝ е свалено запрещението и как днес работи, нищо че е отраснала в дома в никому незнайното село Крушари,  до историята на Ани, чийто брат често ѝ напомня, че запрещението още съществува у нас и когато майка им си отиде, тя ще бъде изпратена в дом.  Безспорно, натрупаният опит показва, че запрещението не помага, а прави човека по-уязвим и без възможност и за защита. Показва и че друга възможност за тези хора съществува и това е подкрепеното вземане на решения”, споделя Мария Методиева.​ Тя и нейните съмишленици считат, че всичко това е недостатъчно. Затова сега те са решили да покажат гражданската сила, като инициираме подписка по реда на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.