Водещи новини - дясно Общество

17 проекта в област Добрич са одобрени по програма „За чиста околна среда”

Общо 17 са одобрените проекти в област Добрич в рамките на кампанията „За чиста околна среда 2018”, финансирани от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).
По 10 000 лева ще получат осемте проекта на кметства – Дуранкулак, Методиево, Тервел, Долина, Плачи дол, Стефан Караджа, Крапец и Добрич. По проекта Община Тервел ще прави „Цветен мост”, а Добрич – „Зона за отдих Извора”.
110 от общо постъпилите 550 проекта на училища ще получат финансиране от 5 000 лева. Сред тях са и два на училища от област Добрич – „Зона за отдих и спорт” на СУ „Св. Кл. Охридски” и „Урок на открито” в ОУ „Отец Паисий” в с. Овчарово.
До 5000 лева ще получат и одобрените седем детски градини. От тях три са в Тервел – „Здравец”, „Първи юни” „Детски рай”, както и „Детелина” в Каварна, №10 „Слънчице”, №23 „Звездица” в Добрич, както и детската градина в село Спасово.
По проектите се предвижда озеленяване с ниска растителност, подрязване на съществуващите храсти и оформяне на цветни лехи, пейки и кошчета за боклук. Съществуващата дървесна растителност ще се оформят короните и почистят изсъхналите клони. В свободното пространство се предвижда да се обособят кътове за спортни игри: стрийт уреди,фитнес уреди и тенис маси; кътове за отдих и детски съоръжения и др.
С реализацията на дейностите заложени в проектите ще се приобщят децата, учениците и техните родители към идеята за почистване и опазване на околната среда. Ще се затвърди у тях положително и грижовно отношение към природата. Ще се обогатят знанията на децата и учениците чрез игрови методи и средства. Ще се научат да съпреживяват всеки момент сред природата и да го претворяват, като пряко ще участват във дейностите на проекта – почистване, окопаване, залесяване и засяване на семена от цветя, поливане, направа на алпинеум и цветна алея, както и изработване на къщички за птици. Участие в различните празници, драматизации и игри с пъзели от екологични материали.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.