Балчик Водещи новини - дясно Общество

Шестокласници посетиха Районния съд в Балчик

Шестокласници от ОУ “Антим Първи“ в Балчик посетиха Районния съд в града по време на инициативата „Ден на отворените врати“. Децата се срещнаха с двама магистрати, разглеждащи наказателни дела, съобщиха от пресцентъра на съда.

Съдиите Даниела Игнатова и Галин Георгиев говориха пред учениците за структурата и функциите на съдебната власт, за делата, които се разглеждат в Районния съд и за ролята на прокурора в съдебното производство. В разговор с магистратите учениците проявиха интерес към делата, свързани с нарушения на Закона за движение по пътищата.      Шестокласниците имаха възможност да разгледат отделните служби и деловодства в съда, бюрото за съдимост, както и специално адаптираната зала за щадящо изслушване на деца.

До края на месец април ще бъде изнесена лекция пред ученици от горния курс на СУ„Христо Ботев“, която е част от планираните дейности по образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.

Междувременно в съда се подготвя симулативно медиационно производство по приказката „Червената шапчица“, в което ще се включат деца от трети и четвърти клас.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.