Образование

Ученик от СУ “П. Р. Славейков” учи с едногодишна стипендия в САЩ

Единайсетокласник от СУ „Петко Рачов Славейков” в Добрич през настоящата учебна година се обучава в Southwood High School в американския град Шривпорт, съобщиха от учебното заведение.

Сабутай Седат Юнджюлер е спечелил едногодишна стипендия по програма YES, финансирана от Държавния департамент на САЩ. Тя предоставя възможност на ученици от цял свят да прекарат една учебна година отвъд океана. Момчето от Добрич е получило шанс за обучение отвъд Океана в конкуренция с връстници от различни държави.

Подборът се основава на заслугите на ученика, доказани с отличен успех, много добро владеене на английски език, осъзнатото кандидатстване, препоръка от учител и демонстрирана готовност за преживяване на едногодишен обмен.

Сабутай споделя, че в Southwood High School има 700 ученици от 9 до 12 клас. След часовете има тренировка по футбол, тъй като за американците спортът е най-важното нещо. Много от университетите дават пълни стипендии на добри спортисти, за да играят в техните отбори.

„Всеки учебен час продължава по 55 минути, а междучасията са по 5 минути. Тук нямам клас както в България, защото всеки сам избира предметите, които да учи и след това цяла година посещава класовете, които е избрал. Учениците, с които съм в час по английски език, например, не са същите, с които съм в час по химия. В Шривпорт сме повече от 10 ученици, които се обучаваме по програмата YES. Има момичета и момчета от Германия, Италия, Украйна, Либия, Индия, Ливан, Мали. Запознах се с ученици от Йордания, Пакистан, Газа, Сенегал и от почти всички страни на Балканите. Имам приятели от цял свят, което е много хубаво!“, споделя младежът.

„Животът и обучението тук ми харесват много, но не съм сигурен дали бих могъл завинаги да остана в САЩ. Понякога не ми се връща у дома. Но има моменти, в които просто искам да съм в България!“, разказва Сабутай.
В началото на месец март той представи проект Virtual Exchange, в който участници бяха съучениците му от двете училища. Момичетата и момчетата от СУ „П. Р. Славейков“ и Southwood High School си размениха видеопослания, в които си задаваха въпроси и разказваха за себе си, за своите хобита, за любимия си спорт, за училището. Благодарение на участието на Сабутай в обменната програма, децата от двете държави получиха уникалната възможност непосредствено да общуват със свои връстници от другия край на света и да научават от първо лице за друго общество и за друга култура.
Сабутай ще се върне в родината през юни. Тогава му предстоят изпити по всички предмети от учебния план за 11 клас. През учебната 2018 – 2019 година той отново ще е ученик в СУ „П. Р. Славейков“, в 12 а клас.

Снимки: Личен архив

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.