На 8 април – Международния ден на ромите – светът почита паметта на всички ромски жертви на холокоста. По време на Втората световна война над 500 000 роми са били изпратени в концентрационни лагери, от които никога не са се завърнали. Подобно на други преследвани от нацистите групи, много от ромите са останали сираци, без съпрузи или бездетни.

Освен отдаване на почит на жертвите от холокоста, на 8 април ромите честват приемането на техния флаг и химн, които са били избрани на Първия световен ромски конгрес през 1971г. На този ден ромите по света отправят апел за уважение, равенство и мир.

Община Добричка отбеляза Международния ден на ромите с концерт под наслов „Слънцето свети еднакво за всички“, който се проведе в село Ловчанци. В концерта се изявиха талантливи деца от общината. Това бе бъде един пъстър, усмихнат и цветен парад, в който участваха учениците от ОУ „Васил Левски“- с. Божурово, ОУ „Климент Охридски“- с. Смолница, Обединено училище „Добри Войников“- с. Победа, ОУ „Васил Левски“- с. Хитово, ОУ „Неофит Рилски“- с. Ловчанци, ДГ с. Ловчанци, ДГ „Здравец“ с. Стожер, ДГ с. Ф.Дянково, НЧ-Воднянци. Децата от детските градини показаха какво са научили в детските ателиета по интереси по  проект „Детска академия за толерантност в община Добричка“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.